Ερντογάν: Δεχτείτε μας στην ΕΕ και θα δεχτούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Η απάντηση της Κομισιόν

«Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ.

Απευθύνομαι από εδώ – και θα το κάνω και στο Βίλνιους – σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ.

Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας.

Χτες βράδυ, είπα τα ίδια λόγια και στον κ. Μπάιντεν και βρίσκομαι στη θέση να κάνω την ίδια δήλωση στο Βίλνιους.

Γιατί και εγώ πιστεύω το εξής: Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς και δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο το βάρος των προσδοκιών του έθνους μας.

Πέρασαν 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μία παρακατιανή χώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Απάντηση της Ντ. Σπίναντ στον Τ. Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η Αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το «μπλόκο» της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Αλλεπάλληλες επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Στις ΗΠΑ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις και να επιτευχθεί ένταξη της Σουηδίας στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αλλεπάλληλες επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει εκτός από την ένταξη της Σουδίας και μία ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία, μαζί με ισχυρές διασφαλίσεις και δικλείδες ασφαλείας προς την Ελλάδα, για την κατοχύρωση στο ακέραιο των εθνικών συμφερόντων.

«Όλα είναι ανοιχτά, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν: Ποιος ο στόχος της Αθήνας

Η λογική της Αθήνας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το έδαφος για να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου, είτε με τις διερευνητικές, είτε με τη «θετική ατζέντα», είτε με πολιτικές επαφές, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κυλήσουμε ξανά σε καταστάσεις καλοκαιριού 2020. Κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν όλες οι πλευρές, τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Στα ζητήματα της διπλωματικής ουσίας, είναι ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά, τη διευθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα απο την άλλη πλευρά έχει μια δική της λίστα διαφορών.

Ωστόσο, αναφορικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, για να υπάρξει μια συζήτηση επί νόμιμης βάσης, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πίσω απ’ τις βασικές θέσεις της και κυρίως να αποσύρει από το τραπέζι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος