Πιέσεις Ουάσιγκτον σε Άγκυρα να δεχτεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Οι δικλείδες ασφαλείας της συμφωνίας για τα F-16

Στις ΗΠΑ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις και να επιτευχθεί ένταξη της Σουηδία στο Βίλνιους.

Η Ουάσιγκτον, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει μεταφέρει σε υψηλό επίπεδο στην Τουρκία ότι αν δεν αρθεί το αδιέξοδο στο Βίλνιους, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας κατανοήσει τι θα σήμαινε μια ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ αλλά και με το σύνολο του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απαίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αίτημα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι η Αμερική δεν μπορεί να κάτι.

Με τα έως τώρα δεδομένα, στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι το τουρκικό αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ, ακόμη κι αν δεν ικανοποιηθεί, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο παρασκήνιο, φαίνεται να υπάρχει ένα πλαίσιο αρχικής συμφωνίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία μαζί με ισχυρές διασφαλίσεις και δικλείδες ασφαλείας προς την Ελλάδα, για την κατοχύρωση στο ακέραιο των εθνικών συμφερόντων.

«Όλα είναι ανοιχτά, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη.

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος