Επιστροφή αρχαιοτήτων στην Γκάνα από το Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψει περισσότερα από 30 χρυσά αντικείμενα στην Γκάνα σε μια ιστορική συμφωνία δανείου. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τον επαναπατρισμό διαφόρων αρχαιοτήτων , όπως η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθένωνα αποκαλύπτει η εφημερίδα Τέλεγκραφ.

Ανταπόκριση – ΕΡΤ: Νατάσα Καντζάβελου 

Η συμφωνία συνήφθη για την επιστροφή λεηλασμένων αντικειμένων σε ένα μουσείο στη χώρα της Δυτικής Αφρικής μετά από πίεση του Osei Tutu II, ενός ηγέτη της Γκάνας που παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Η Ελλάδα ζήτησε να επιστραφούν τα γλυπτά , ενώ η Νιγηρία και η Αιθιοπία είναι μεταξύ των αυξανόμενων εθνών που αναζητούν επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. Ωστόσο, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτρέπει την αφαίρεση αντικειμένων από δημόσιες συλλογές αναφέρει η εφημερίδα.

Ανώτερη πηγή του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι το ίδρυμα «εργάζεται για να ενισχύσει τη σχέση μας με τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα» και να αντιγράψει με τις ελληνικές αρχές το «επίπεδο δέσμευσης που έχουμε με μουσεία σε άλλες χώρες, όπως δείχνει αυτή η ανακοίνωση».

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιέζει για μια συνεργασία με την Ελλάδα που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, υπογραμμίζεται στην εφημερίδα .

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου, τα τεχνουργήματα θα δανειστούν για περίοδο τριών ετών. 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας πολλών μουσείων για τα αντικείμενα συμπίπτει με την 150η επέτειο του Τρίτου Πολέμου Αγγλο-Ασάντ που ξέσπασε το 1873. 

Το V&A θα επιστρέψει 17 μεμονωμένα αντικείμενα και το Βρετανικό Μουσείο 15.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος