Επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Μόναχο – Στην ατζέντα η Ουκρανία και το μεταναστευτικό

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει στην Πολωνία και την Βουλγαρία με την υποστήριξη προς την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ατζέντα του. Κατόπιν ο Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον θα μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. 

Καθώς πλησιάζει η επέτειος δύο χρόνων ο Υπουργός Εξωτερικών επικεντρώνεται στις εργασίες με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει την υποστήριξη που χρειάζεται. 

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η Ουκρανία στον πόλεμο τώρα, την διασφάλιση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει εάν ο Πούτιν παρατείνει τις εχθροπραξίες και πως θα θεμελιωθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ουκρανίας.  

Άλλα θέμα της ατζέντας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους ομολόγους του, αποτελεί η υποστήριξη προς τους βασικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση. 

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προτρέποντας τους συμμάχους να ενισχύσουν την αμυντική παραγωγή για την Ουκρανία.

“Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με την επιθετικότητα. Ότι μπορεί να εξαντλήσει τη Δύση. Έχουμε τους πόρους, την οικονομική ισχύ και την τεχνογνωσία. Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τη βούληση να το φέρουμε εις πέρας. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία και να συνδυάσουμε τα λόγια μας με πράξεις. Σχετικά με τις κυρώσεις. Για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στην παραγωγή αμυντικού υλικού”, αναμένεται να πει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Βουλγαρία για μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εξωτερικών θα επιθεωρήσει τη συνεργασία των δύο χωρών για την παράνομη μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Βουλγαρία. Η επίσκεψη του στη γειτονική μας χώρα θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε αξιωματούχους των Συνοριακών Δυνάμεων στη Σόφια προκειμένου να δει από πρώτο χέρι πώς η συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Βουλγαρίας “διαταράσσει την προμήθεια μικρών σκαφών και άλλων εξαρτημάτων που προορίζονται για παράνομες διαβάσεις της Μάγχης, καταστρέφοντας το επιχειρηματικό μοντέλο των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων.” 

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει στη Βουλγαρία 1,2 εκατομμύρια λίρες για την εκπαίδευση και την υποστήριξη επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης των συνόρων, της εκπαίδευσης για την έρευνα οχημάτων, του εξοπλισμού εκπαίδευσης σκύλων έρευνας και των συσκευών θερμικής απεικόνισης.

Επιπλέον, οι δύο χώρες αυξάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και της πρακτικής υποστήριξης. Πιστεύεται ότι έως και το 50% όλων όσων χρησιμοποιούν τα Βαλκάνια ως μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη έρχονται μέσω της Βουλγαρίας, η οποία έχει γίνει η κύρια οδός διέλευσης “επικίνδυνου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των μικρών σκαφών που διασχίζουν τη Μάγχη.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος