Eντός της ιαπωνικής ΑΟΖ έπεσε ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα

Array

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας, νέο επεισόδιο της σειράς οπλικών δοκιμών-ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων, την ώρα που η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον λένε πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από το 2017.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς» κι εκτοξεύθηκε «περί τις 10:15» (τοπική ώρα· 03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ «προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», ή θάλασσας της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», της μεγάλης νήσου στο βόρειο τμήμα του ιαπωνικού αρχιπελάγους, τόνισε από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεατικός πύραυλος καταλήγει στην ιαπωνική ΑΟΖ, με άλλα λόγια τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ως και 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από τις ακτές μιας χώρας, ανάμεσα στα εθνικά και στα διεθνή ύδατα.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο κ. Κισίντα.

Από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ είπε πως θα καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στη νέα πυραυλική δοκιμή μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Την 3η Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη εκτοξεύσει ICBM, όμως η δοκιμή εκείνη είχε αποτύχει, σύμφωνα με τη Σεούλ και το Τόκιο. Η Πιονγκγιάνγκ έσπασε το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 στις δοκιμές τέτοιων όπλων μεγάλου βεληνεκούς τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες. Μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διεμήνυε πως θα αντιδράσει «άγρια» στην ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενέτειναν τους τελευταίους μήνες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, με τα τρία κράτη να επικαλούνται την «απειλή» της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ βλέπει στα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της για την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να μεσολαβήσει προκειμένου η Βόρεια Κορέα να σταματήσει την κλιμάκωση και να μην προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, όπως λένε εδώ και μήνες πως ετοιμάζεται να κάνει η Ουάσιγκτον και η Σεούλ.

Ο κ. Μπάιντεν, ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Γιουν και ο κ. Κισίντα διεμήνυσαν εξάλλου την Κυριακή ότι θα υπάρξει «σθεναρή και αυστηρή» αντίδραση αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στη δοκιμή, που θα είναι η πρώτη από το 2017 και η έβδομη στην ιστορία της.

Κατά το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ, η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσινγκτον εισάγει «την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο σε απρόβλεπτη φάση».

Όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει αυτή τη συμμαχία τόσο πιο σκληρή θα είναι η «στρατιωτική αντίδραση» της Βόρειας Κορέας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ομοβροντία πυραύλων άνευ προηγουμένου, ένας από τους οποίους κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Ο πρόεδρος Γιουν κατήγγειλε «de facto εισβολή» στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

Μόνο τη 2η Νοεμβρίου έγιναν 23 εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, περισσότερες από ό,τι όλο το 2017, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνικό πόλεμο.

Στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε επίσης σε σειρά εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM), που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Η Πιονγκγιάνγκ δικαιολόγησε την επίδειξη δύναμης στις αρχές Νοεμβρίου επικαλούμενη την «επιθετική και προκλητική συμπεριφορά» της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, που προχώρησαν στα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων «αόρατα» μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ερίζει ότι η Βόρεια Κορέα, που δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει και να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους, ενθαρρύνεται διότι έχει πιθανότητες να μην αντιμετωπίσει καμιά νέα κύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του διχασμού του, καθώς Κίνα και Ρωσία εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία των ΗΠΑ προς τον σκοπό αυτό.

ΗΠΑ και Αυστραλία καταδικάζουν την εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία καταδίκασαν σήμερα την εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν «σθεναρά» αυτό που χαρακτήρισαν «δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος, σύμφωνα με την Ιαπωνία, μπορεί να έχει το απαραίτητο βεληνεκές για να πλήξει την αμερικανική ήπειρο.

«Η εκτόξευση αυτή αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αυξάνει ανώφελα τις εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», κατήγγειλε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ίδια υπογράμμισε σε ανακοίνωση πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του «θα συνεχσίσουν στενές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι καταδίκασε επίσης σήμερα την εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτές οι χωρίς προηγούμενο πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων υπονομεύουν την ασφάλειά μας. Αποτελούν ριψοκίνδυνες ενέργειες», δήλωσε ο Αλμπανέζι μιλώντας σε συνεδρίαση ηγετών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας που συγκλήθηκε από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Μαζί με τον κόσμο και με τους συμμάχους μας εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καταδικάζουμε με τους πιο κατηγορηματικούς όρους αυτή την ενέργεια… Και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια παγκόσμια απάντηση σ’ αυτή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Καμάλα Χάρις: «Κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (18/11) εκτάκτως με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.

Η Χάρις, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ, συναντήθηκε με τους πέντε αυτούς ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου «για να συζητήσουν για την πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σο, της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στα ύδατά της και είχε το απαραίτητο βεληνεκές για να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο.

Η εκτόξευση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Βόρεια Κορέα, με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την τελευταία αυτή εκτόξευση «κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», η οποία «οξύνει ανώφελα την ένταση» στην περιοχή.

Πηγές: AFP, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος