Επαναπροώθηση -μετεγκατάσταση στο Συμβούλιο Υπ. Εσωτερικών- Οι θέσεις της Ελλάδας (vid)

Τα σχέδια συνεργασίας με την Τουρκία στη βάση των νέων προτάσεων καθώς και η εφαρμογή της διαδικασίας της μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, κυριάρχησαν την πρώτη μέρα του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

«Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών. Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επαναπροώθηση -μετεγκατάσταση στο Συμβούλιο Υπ. Εσωτερικών- Οι θέσεις της Ελλάδας (vid)«Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί», προσέθεσε.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής. εξέτασε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από τις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Σύμφωνα με το Γ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ως προς το ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» ο Γ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι στο βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) παρεμβαίνει για να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και το κατά πόσο τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Εξάλλου, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε η «υπό εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Όπως είπε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν βοηθώντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Σχετική είδηση: Επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία 90 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος