Επαναλειτουργία της ιρανικής πρεσβείας στο Ριάντ

ΕΡΤ – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας

Το Ιράν άνοιξε ξανά την πρεσβεία του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μήνες αφότου οι δύο χώρες συμφώνησαν, με κινεζική μεσολάβηση, να τερματίσουν μια πολυετή διπλωματική διαμάχη.

Χτες, Τρίτη, έγιναν τα εγκαίνια της ιρανικής πρεσβείας στο Ριάντ, παρουσία εκπροσώπων από τα υπουργεία Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Το άνοιγμα έρχεται 3 μήνες μετά την υπογραφή της Σαουδικής-Ιρανικής συμφωνίας για την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ τους υπό την αιγίδα της Κίνας.

Και μια διπλωματική πηγή στο Ριάντ δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της ιρανικής πρεσβείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (15:00 GMT) παρουσία του ορισθέντος Ιρανού πρεσβευτή στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το France Press.

Το κτίριο της πρώην πρεσβείας, το οποίο ήταν κλειστό εδώ και χρόνια, άνοιξε ξανά μετά την πρόσφατη πλήρη αναστήλωσή του.

Αυτό το βήμα έγινε αφού η Τεχεράνη διόρισε, τον περασμένο μήνα, έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη, τον Αλί Ρεζά Εναγιάτι, ως νέο πρεσβευτή στο Βασίλειο. Ο Εναγιάτι κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αφού ήταν πρεσβευτής στο Κουβέιτ την εποχή του πρώην προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Έγινε επίσης αφότου οι δύο χώρες αντάλλαξαν, τον περασμένο Απρίλιο, επίσκεψη δύο τεχνικών αντιπροσωπειών προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της επαναλειτουργίας των πρεσβειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος