Ένθετο “Οικονομία”: Ενεργοποιείται τον Οκτώβριο ο μηχανισμός συγκράτησης των τιμών

Καλάθι με 50 είδη πρώτης ανάγκης από 20 διαφορετικές κατηγορίες ετοιμάζουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, καθώς έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στο ράφι.

Ήδη οι τιμές σε πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά εμφανίζουν αυξήσεις σε ποσοστό έως και 37% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ενδεικτικά, το αλεύρι πωλείται κατά 36,7% ακριβότερο στα 1,75 ευρώ, το γάλα κατά 31,9% στα 1,82 ευρώ και τα μακαρόνια 18% στα 1,02 ευρώ. Ανατιμήσεις άνω του 35% παρατηρούνται και σε απορρυπαντικά και χαρτικά. Ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να κλείσουν το 2022 με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8% και αύξηση του τζίρου κατά 2%.

Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά έχει επιφέρει η αύξηση των τιμών των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ με τα νοικοκυριά να αναζητούν φθηνότερα είδη και να αναβάλλουν δαπανηρές αγορές.

Όπως είπε ο καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπάλτας οι τιμές θα αποκλιμακωθούν μόνο αν μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Στο μέτωπο της ενέργειας, συνεχίζονται οι συζητήσεις του Κώστα Σκρέκα με τους ομολόγους του από την Γερμανία και την Ολλανδία προκειμένου να τους πείσει για τον μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα με 15 ακόμα κράτη-μέλη για μεταβαλλόμενο πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα νοικοκυριά δεν θα μείνουν απροστάτευτα όπως και ότι δεν υπάρχει πρόθεση για υποχρεωτική μείωση της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας.

Σε αύξηση των σταθερών επιτοκίων προχωρούν οι τράπεζες ενόψει και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του μήνα.

Έτσι η εξίσωση για όσους εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος