Ένθετο Κόσμος: Εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές στο Δουβλίνο – Τις ταραχές πυροδότησαν ψευδείς αναρτήσεις

Εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές στο Δουβλίνο. Τις ταραχές πυροδότησαν ψευδείς αναρτήσεις ύστερα από επίθεση με μαχαίρι έξω από σχολείο. Για ακροδεξιούς χούλιγκαν έκανε λόγο η αστυνομία. Δείτε τη δραματική διάσωση εργάτη σε φλεγόμενο υπό κατασκευή κτίριο. Τον έσωσε ο χειριστής γερανού. Η Μαδρίτη φόρεσε τα γιορτινά της 12 εκατομμύρια λαμπιόνια για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Οι πιο σημαντικές διεθνείς ειδήσεις στο «Ένθετο Κόσμος» του ΕΡΤNEWS.

Βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς στο Δουβλίνο

Πρωτοφανή σε βιαιότητα επεισόδια, τα οποία η χώρα δεν είχε δει εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν τη νύχτα στο κέντρο του Δουβλίνου, μετά την επίθεση άνδρα με μαχαίρι έξω από σχολείο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακροδεξιούς χούλιγκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο δράστης είναι αλλοδαπός και ότι το κίνητρό του ήταν τρομοκρατικό, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. Κοντά στο σημείο της επίθεσης συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές που κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών. Πυρπόλησαν λεωφορεία, περιπολικά της αστυνομίας και προχώρησαν σε βανδαλισμούς και λεηλασίες καταστημάτων. Υπήρξαν συμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε 34 συλλήψεις. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά και αρκετοί άλλοι ελαφρύτερα. Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν άνδρα γύρω στα 50, ύποπτο ως δράστη της επίθεσης. Ανακοίνωσε πως δεν αναζητεί άλλον και πως προς το παρόν δεν σχολιάζει την εθνικότητά του, ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς το κίνητρο της επίθεσης.

Εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου στη Β. Κορέα

Την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής Τεχνολογίας επισκέφθηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, συνοδευόμενος από την κόρη του, προκειμένου να συγχαρούν τους επιστήμονες και τους τεχνικούς μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου και την ανακοίνωση πως τέθηκε σε τροχιά. Σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η εκτόξευση του δορυφόρου που έγινε κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποτελεί άσκηση του δικαιώματος της Βόρειας Κορέας στην αυτοάμυνα, ενώ καταδικάστηκε σθεναρά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Δραματική διάσωση εργάτη σε φλεγόμενο κτήριο

Τη δραματική διάσωση ενός εργάτη από την οροφή υπό κατασκευή κτιρίου που φλεγόταν, κατέγραψαν καρέ καρέ αυτόπτες μάρτυρες με τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων στη Βρετανία. Ο άνδρας διασώθηκε χάρη στον χειριστή ενός γερανού που προσέγγισε στο σημείο εν μέσω πυρκαγιάς και πυκνού καπνού με έναν κλωβό στον οποίο κατόρθωσε να μπει ο εργάτης και να απομακρυνθεί με ασφάλεια. Την επιχείρηση διάσωσης δυσχέραιναν οι πολύ δυνατοί άνεμοι που έπνεαν. Και οι δύο άνδρες, ο διασωθείς εργάτης αλλά και ο 65χρονος χειριστής που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν ήρωα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο λόγω της εισπνοής καπνού.

Γέμισε με λούτρινα παιχνίδια κεντρική πλατεία στην Μπογκοτά

Η κεντρική πλατεία της Μπογκοτά στην Κολομβία πλημμύρισε από εκατοντάδες λούτρινα παιχνίδια σε διαδήλωση κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε μια συμβολική κίνηση που διοργανώθηκε από μη κυβερνητική οργάνωση. Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, ο αριθμός των υποθέσεων που κλήθηκαν να εξετάσουν οι αρχές αυξήθηκε το 2022 σε περισσότερες από 20.000.

Εξάχρονη λύνει τον κύβο Ρούμπικ σε 5.97 δευτερόλεπτα

Για τους περισσότερους, ο διάσημος κύβος του Ρούμπικ αποτελεί εδώ και δεκαετίες αγαπημένο χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ διοργανώνονται παγκόσμιοι διαγωνισμοί για την ταχύτερη επίλυση του ισάξια. Ένα εξάχρονο κοριτσάκι από την Κίνα έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών, λύνοντας τον κύβο του Ρούμπικ σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια διαγωνισμού στη Σιγκαπούρη.

Σε γιορτινό κλίμα οι μεγαλουπόλεις

Από άκρη σε άκρη, οι πρωτεύουσες του κόσμου μπαίνουν σε γιορτινό κλίμα, καθώς ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα. Έφτασε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το δέντρο ύψους 25 μέτρων, το οποίο θα φωταγωγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Χιλιάδες λαμπιόνια δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό στο Κολοράντο, ενώ στη Νέα Υόρκη οι δρόμοι πλημμύρισαν από κόσμο για την καθιερωμένη παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Στη Μαδρίτη, 12 εκατομμύρια λαμπιόνια τεχνολογίας λεντ επιστρατεύτηκαν για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της ισπανικής πρωτεύουσας. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη διάσημη Πουέρτα ντελ Σολ, δείχνοντας να απολαμβάνει το θέαμα.

Eπιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος