Ενεργειακό αδιέξοδο: Η Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων» – Το διπλό «όχι» της Γερμανίας και οι συνέπειες

Η Γερμανία μόνη εναντίον όλων: αυτή είναι η εικόνα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με αφορμή τη διαχείρηση της ενεργειακής κρίσης. Η ανακοίνωση του εθνικού πακέτου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο για την προστασία των Γερμανών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αιφνιδίασε τους εταίρους. Η Γερμανία κατηγορείται για υποκρισία, ότι δηλαδή υπονομεύει μια κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία, ενώ δαπανά τεράστια κονδύλια για δικό της λογαριασμό.

Αναποφάσιστη η Ευρώπη – Οργισμένοι οι πολίτες

Ο τρόπος για να δείξουν οι Ιταλοί την οργή τους για τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό είναι να καίνε τους λογαριασμούς ρεύματος στην πυρά. Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι μεγάλη σε όλη την Ευρώπη, ενώ ακόμη και οι Ευρωπαίοι επίτροποι αφήνουν ανοιχτά αιχμές κατά της Γερμανίας.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι «Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης».

Η πρόταση της Αθήνας για κοινή λύση και γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης, επιμένοντας να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Βολές και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Γερμανίας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Σε μία τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω ξανά σε δύο μέρες στην Πράγα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα, σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί, με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απέρριψε την κριτική των Ευρωπαίων, υποστηρίζοντας οτι το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα λυθεί όταν εξασφαλισθούν οι απαραίτητες ποσότητες αερίου μέσω LNG, που θα καλυψουν πλήρως της ζήτηση και θα ρίξουν τις τιμές.

«Όταν λύσουμε το ζήτημα της προμήθειας αερίου, θα το κάνουμε όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για πολλούς από τους γείτονές μας όπως Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία», υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος και εκφράστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ειδικά από τη Γαλλία και την Ιταλία, που αν και είναι μεγάλες οικονομίες, δεν έχουν τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, ανακοίνωσε πως «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανταγωνιστικότητα των εταιριών μας, η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας και υπάρχει μία αρχή στην Ευρωπαϊκή ενιαία αγορά: ο δίκαιος ανταγωνισμός

Με το εκρηκτικό αυτό σκηνικό προσέρχονται οι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο της Παρασκευής στην Πράγα να δώσουν τη λύση.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, αναλύει τη θέση της Γερμανίας, που όπως μεταδίδει συνιστά ένα διπλό «όχι»:

  • Στην ανάληψη νέων χρεών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
  • Σε ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στις αγορά φυσικού αερίου.

Τα επιχειρήματα επανέλαβαν σήμερα (4/10) στο Βερολίνο ο γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε.

Αναφορικά με τα δάνεια, από τα 750, τα 225 παραμένουν χωρίς να έχουν διατεθεί.

«Όχι» και στο ευρωπαϊκό πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου. «Φοβούνται ότι αυτό θα οδηγούσε τα τάνκερ να αλλάζουν ρότα για άλλες αγορές», εξήγησε ο κ. Παππάς. Και «αν το αέριο δεν έρχεται σε μας, αλλά πηγαίνει στην Ασία και παρακάμπτει την Ευρώπη, θα έχουμε πρόσθετο πρόβλημα», είπε σήμερα ο Ρούτερ στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης, απαντά πως «Ναι. Ο καγκελάριος Σολτς θέλει την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια που εκτινάσσει τις τιμές φυσικού αερίου».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότ το Βερολίνο λέει «ναι» στην αγορά φυσικού αερίου από κοινού με την ΕΕ, η απόφαση έχει ληφθεί από τον Μάρτιο, αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Η Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κ. Άννα Παπασωτηρίου σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την μονομερή προσέγγιση της Γερμανίας.

Αναφέρει ειδικότερα ότι είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια για την μονομερή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία μπορεί να δανείζεται φθηνά για να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά λέει «όχι», στο γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και στον κοινό δανεισμό, όπως έγινε με την πανδημία του κορονοϊού. Επομένως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν διευκολύνει να πέσει η τιμή του αερίου και ακόμη αφήνει χωρίς εναλλακτική τις χώρες που δεν έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, να χρηματοδοτήσουν αντίστοιχα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους.

Ως αποτέλεσμα των κινήσεων της Γερμανίας, οι επικριτές της θεωρούν ότι πάλι υφίσταται η Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», πλήττεται η ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης και κυρίως ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία αγορά, γιατί εν μέσω αυτής της κρίσης οι γερμανικές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Τα βήματα που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς ενέργειας της Ε.Ε. αλλά και οι ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το χειμώνα λόγω αυξημένης πληρότητας στις αποθήκες ενέργειας, έχουν θετική επίδραση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, η τιμή έχει υποχωρήσει στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μείωση 51% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου, στα 339 ευρώ. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη κατά 38%.

  • Οκτώβριος 2022 : 160 € / MWh
  • Αύγουστος 2022 : 339 €/ΜWh (-51%)
  • Oκτώβριος 2021 : 115 €/MWh (+36%)

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Άννα Παπασωτηρίου

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος