Κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ζητά η Κομισιόν – Στο στόχαστρο η Γερμανία για τα 200 δισ στήριξης

Array

Στους δρόμους βγαίνουν εκατοντάδες πολίτες ευρωπαϊκών χωρών διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια ώρα έντονη κριτική ασκείται στη Γερμανία για το πακέτο των 200 δις ευρώ που αποφάσισε κατά μόνας αδιαφορώντας για τα περιθώρια που έχουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν εάν το γερμανικό «πακέτο» στήριξης στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ και οι επίτροποι Οικονομίας και Εσωτερικής αγοράς καλούν σε κοινή και συντονισμένη απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ιταλοί πολίτες καίνε στο κέντρο της Ρώμης λογαριασμούς ηλεκτρικού και αερίου διαμαρτυρόμενοι για τα δυσβάσταχτα κόστη. Σε απόγνωση είναι τα νοικοκυριά στην Ευρώπη για την αύξηση στους λογαρισμούς και για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Με τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να στενάζουν, οι επίτροποι Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς με κοινό άρθρο τους στηρίζουν μια ενιαία απάντηση των 27 στην ενεργειακή κρίση και προτείνουν κοινό δανεισμό όπως εφαρμόστηκε κατά την πανδημία, αφήνοντας αιχμές κατά της Γερμανίας.

Σε άρθρο των επιτρόπων οικονομίας και εσωτερικής αγοράς επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Το θηριώδες πακέτο βοήθειας 200 δις ευρώ που αποφάσισε η Γερμανία απαντάει σε μία ανάγκη που αναγνωρίζουμε και έχουμε επισημάνει, την στήριξη της οικονομίας. Αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα. Πώς μπορούν οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν επίσης επιχειρήσεις και νοικοκυριά;»

Eurogroup: Μέτρα προσωρινά & στοχευμένα στους ευάλωτους για την ενεργειακή κρίση

Ενεργειακή κρίση: Πρόταση Τζεντιλόνι – Μπρετόν για κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση. Οι επίτροποι Οικονομικών και Εσωτερικής Αγοράς προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης.» τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Αντιμέτωπος με τον εκνευρισμό των ευρωπαίων εταίρων του ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εκοφίν.

«Υπήρξε μια παρεξήγηση. Το μέτρο που προτείνουμε είναι στοχευμένο και αφορά στα έτη 2022, 2023 και 2024.» επισήμανε ο Κρίστιαν Λίντνερ υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Λίντνερ υποστήριξε ότι το πακέτο είναι ανάλογο του μεγέθους της γερμανικής οικονομίας και στήριξε την από κοινού αγορά αερίου.

Η άλλοτε πρωταγωνίστρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απορρίπτει και το πλαφόν στην τιμή του αερίου δοκιμάζει τα νεύρα των εταίρων και ειδικά Γαλλίας, Ιταλίας, που δεν έχουν τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανταγωνιστικότητα των εταιριών μας, η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας και υπάρχει μία αρχή στην Ευρωπαϊκή ενιαία αγορά: ο δίκαιος ανταγωνισμός.» υπογράμμισε ο Μπρούνο Λε Μερ υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

«Είμαι πεπεισμένος ότι το αίσθημα του επείγοντος δεν έχει περάσει σε όλους. Εάν δεν δούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε τις καθοριστικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες» σημείωσε ο Αλεξάντερ ντε Κροο, πρωθυπουργός του Βελγίου.

Αντιμέτωπη και με έναν ακόμα κίνδυνο βρίσκεται η Γαλλία και άλλες χώρες εξαιτίας της Γερμανίας. Τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από το Βερολίνο. Επικεφαλής του γερμανικού δικτύου προειδοποιεί ότι για να βγει ο χειμώνας μπορεί να υπάρξουν περικοπές για κάποιες ώρες μέσα στη μέρα.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος