Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί – Αμφίρροπη η αναμέτρηση

Array

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν την Τρίτη στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές που θα μπορούσαν να κρίνουν το πολιτικό μέλλον τόσο του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσο και του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει σχεδόν ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει ξανά να βρεθεί στον Λευκό Οίκο το 2024.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν δίνουν τεράστιο αγώνα για να παραμείνουν στο Κογκρέσο, μετά από μια κούρσα που ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «καθοριστική» στιγμή για τη δημοκρατία των ΗΠΑ – ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ έκαναν σκληρή εκστρατεία για ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και η εγκληματικότητα.

Πρόκειται έτσι για μια εξαιρετικά κρίσιμη και αμφίβολη αναμέτρηση κυρίως σε ότι αφορά τη Γερουσία, καθώς φαίνεται ότι θα περάσει στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς η μάχη στις τέσσερις κρίσιμες πολιτείες δίνεται στήθος με στήθος. Αριζόνα, Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Τζώρτζια θα κρίνουν το αποτέλεσμα αλλά οι διαφορές των αντιπάλων τις τελευταίες ώρες είναι στα όρια του στατιστικού, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Στη Βουλή τα πράγματα είναι πιο προβλέψιμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τον έλεγχο, ενδεχομένως και με διαφορά, καθιστώντας τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν δύσκολα. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 85% πιθανότητες να κερδίσουν τη Βουλή.

Αν πάντως ο Πρόεδρος Μπάιντεν χάσει και τα δύο σώματα θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στα προεδρικά διατάγματα για να μπορεί να περνάει τα θέματα του, καθώς διακομματικές συμφωνίες μοιάζουν σχεδόν αδύνατες σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. Αν κρατήσουν οι δημοκρατικοί την Γερουσία, τα πράγματα θα είναι ελαφρώς καλύτερα για τον ίδιο κυρίως αν καταφέρει και εξασφαλίσει δυο επιπλέον έδρες καθιστώντας τους δυο που προανέφερα μη απαραίτητους.

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στο Μέριλαντ, επανέλαβε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και κάλεσε τους ψηφοφόρους να την υπερασπιστούν. Σε ομιλία του στο Οχάιο, ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικανούς, για να σταματήσει η καταστροφή της χώρας, ενώ προανήγγειλε μεγάλες ανακοινώσεις στις 15 Νοεμβρίου, υπονοώντας για ακόμη μία φορά ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά παρά μόνο μέρες ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος