«Εμβολιαστικό Απαρτχάιντ» βλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανταπόκριση/Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Ο κόσμος έχει φτάσει σε κατάσταση «εμβολιαστικού απαρτχάιντ», δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας πως η ανθρωπότητα δεν διατρέχει πλέον μόνο τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης αλλά το μεγάλο της πρόβλημα είναι η έλλειψη ισότιμης κατανομής και χρήσης εμβολίων.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων κάλεσε τους κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 να διαθέσουν εμβόλια στην πρωτοβουλία COVAX, που τροφοδοτεί της χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες καθώς ο μηχανισμός αντιμετωπίζει έλλειμμα 190 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων από τις ινδικές αρχές. Αυτό μάλιστα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει επί του παρόντος πρόσβαση η πρωτοβουλία COVAX, στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται από το Serum Institute of India.

Επικαλούμενος αυτό το μειονέκτημα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τους κατασκευαστές εμβολίων της Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, να επιταχύνουν τις παραδόσεις τους. Σαράντα εκατ. δόσεις του εμβολίου BioNTech – Pfizer έχουν δεσμευτεί για την COVAX για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ η Moderna έχει υπογράψει συμφωνία για 500 εκατ. δόσεις, με τις περισσότερες όμως να παραδίδονται το 2022. Αλλά και η J&J βρίσκεται σε συζητήσεις με την COVAX για την παράδοση δόσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2021, χωρίς όμως αυτό να έχει οριστικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η πρωτοβουλία COVAX λειτουργεί και έχει μέχρι στιγμής παραδώσει 65 εκατομμύρια δόσεις σε 124 χώρες και οικονομίες, αλλά εξαρτάται από τις χώρες και τους κατασκευαστές που τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος