Εμβολιασμοί – Σχέσεις Ε.Ε με Τουρκία και Ρωσία – Μεταναστευτικό, στην Ολομέλεια του Ε.Κ

Τις θέσεις τους για την πορεία της πανδημίας, των εκστρατειών εμβολιασμού, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Ρωσία αλλά την διαχείριση του μεταναστευτικού ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες παρουσίασαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων άδραξαν την ευκαιρία να απαιτήσουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων ιδίως στην Ουγγαρία.

Στην συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφτσοβιτς και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Άννα Πάουλα Ζαχαρία εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου, αρκετοί ευρωβουλευτές επέκριναν την προσφάτως εγκριθείσα ουγγρική νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση περιεχομένου σε ανηλίκους που θεωρείται ότι προάγει την ομοφυλοφιλία ή την αλλαγή φύλου και προέτρεψαν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διαδικασίες για την προστασία του κράτους δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ομαλή εφαρμογή της στρατηγικής ανάκαμψης για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση που προκάλεσε η νόσος COVID-19. Αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της για τη μετανάστευση και το άσυλο και ενθάρρυναν τα κράτη μέλη να επεξεργαστούν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σύμφωνο που υπέβαλε η Επιτροπή καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στη θάλασσα εξακολουθεί να αυξάνεται. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν για ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε χώρες πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μάλτας που υπεγράφη το 2019 από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη Ρωσία. Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφτσοβιτς όσον αφορά την Τουρκία καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνομιλίες με την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να συζητηθούν και κάποια άλλα θέματα σε σχέση με την Κύπρο κυρίως εμπορικά, ενώ όπως είπε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσουν οι επιστροφές των μεταναστών που απορρίπτονται από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος