Έληξαν περισσότερα από 100.000 εμβόλια για τον κορονοϊό στη Μαδρίτη

Η Αυτονομία της Μαδρίτης χρειάστηκε να πετάξει 117.977 εμβόλια από την αρχή της εμβολιαστικής περιόδου από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 όπως παραδέχτηκαν στην Cadena Ser οι υπεύθυνοι Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Αυτονομίας. Τα 106.000 είχαν λήξει και τα υπόλοιπα καταστράφηκαν κατά τη διαδικασία συντήρησής τους ή κακής χρήσης τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής εκστρατείας η Αυτονομία της Μαδρίτης ήταν αυτή που συνεχώς έκανε δημόσιες εκκλήσεις προς την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε επιπλέον εμβολιασμούς γιατί της έλειπαν εμβόλια.

Είναι η πρώτη φορά που η Μαδρίτη παραδέχεται ότι χρειάστηκε να πετάξει εμβόλια και αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα ότι και η Καταλονία ανακοίνωσε ότι διέθετε 69.000 δόσεις στα ψυγεία της που είχαν λήξει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Αυτονομίας πρότειναν στο κεντρικό υπουργείο Υγείας να τα επιστρέψουν αλλά το υπουργείο αρνήθηκε. Πετάχτηκαν λοιπόν σύμφωνα με την εφημερίδα El País 47.450 εμβόλια της Janssen, 41.270 AstraZeneca, 17.070 Moderna και 744 της Pfizer.

Από την πλευρά του το κεντρικό υπουργείο Υγείας αιτιολογεί την άρνησή του καθώς οι χώρες αποδέκτες στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν δωριστεί δεν δέχονται εμβόλια με ημερομηνία λήξης μικρότερης των τριών μηνών.

Η Αυτονομία της Μαδρίτης έχει λάβει συνολικά 10.825.829 εμβόλια, εκ των οποίων έχει χορηγήσει τα 10.113.865.

Στη Χώρα των Βάσκων, μία ακόμα περιοχή που έχει αναγνωρίσει απώλειες εμβολίων, έχουν λήξει μόνο 36 εμβόλια, το 0,00098% αυτών που τους έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού υπουργείου Υγείας. Οι Αυτονομίες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρρας , της Καντάβριας και της Καστίγια Λα Μάντσα έχουν χορηγήσει όλα τα εμβόλια όμως η Αυτονομία της Βαλένθια ήδη έχει επιστρέψει στο κεντρικό υπουργείο τουλάχιστον 240.000 δόσεις αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης τους.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος