Ελισάβετ Β’: «Ατσάλινο δαχτυλίδι» από τις 6 π.μ – Η κηδεία σε απευθείας μετάδοση στο ERTNEWS

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για «μία από τις πιο πολυσύχναστες μέρες» με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κατευθύνονται προς το κέντρο του Λονδίνου για την κηδεία της Βασίλισσας από νωρίς το πρωί. Στην τελετή θα δώσουν το παρών αρχηγοί κρατών και βασιλείς. Mε το πρώτο φως της ημέρας, η περιοχή γύρω από το Ουέστμινστερ και σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων θα αποκλειστεί σε μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας, το λεγόμενο «ατσάλινο δαχτυλίδι» το οποίο ενισχύθηκε με 10.000 στρατιώτες, ενώ επί ποδός βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες και 10.000 αστυνομικοί.

Ήδη γύρω από το Ουέσμινστερ κατά την πορεία της πομπής προς το Αββαείο πολίτες έχουν λάβει θέση να περάσουν τη νύχτα για να μπορέσουν να δουν από κοντά την μεγαλειώδη κηδεία της εκλιπούσας Ελισάβετ της ΙΙ.

Από το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022, και καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, το EΡΤNews θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο.

Το νέο ενημερωτικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης θα μεταφέρει την εικόνα, και όλες τις ειδήσεις από τη βρετανική πρωτεύουσα και το Aββαείο του Ουέστμινστερ, όπου και θα γίνει η κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Γηραιάς Αλβιώνας.

1 εκατομμύριο επισκέπτες για την κηδεία – Στις 6 π.μ. τελειώνει το προσκύνημα

Στις 8 τοπική ώρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Το ρολόι του Μπιγκ Μπεν ήχησε με υπόκωφο ήχο.

Νωρίτερα ο Βασιλιάς Κάρολος δέχτηκε παγκόσμιους ηγέτες και επικεφαλείς βασιλικών οίκων στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια δεξίωση καλωσορίσματος.

Η ΕΡΤ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ Χολ – Απόλυτη σιωπή και δέος

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε με την πρώτη κυρία τη σορό της Βασίλισσας να αποτίσει φόρο τιμής όπως έκαναν όλοι οι ξένοι ηγέτες.

Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας και σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ υποδέχτηκε την σύζυγο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Λιγότερο από 12 ώρες απέμειναν για να ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας. Η είσοδος για την ουρά μειώθηκε και αναμένεται η ανακοίνωση για το κλείσιμο της , ώστε όλοι όσοι περιμένουν να προλάβουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Nωρίτερα, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι με χαμηλωμένο το βλέμμα μπήκαν στην αίθουσα του Ουέστμινστερ. Έμειναν για 15 λεπτά δίπλα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ. Αλλά η απουσία των αρχικών της γιαγιάς του από τη στρατιωτική στολή του Χάρι ήταν αυτή στην οποία εστίασαν τα βρετανικά μήντια σχολιάζοντας ότι του στοίχισε συναισθηματικά.

Ελισάβετ Β’: «Ατσάλινο δαχτυλίδι» από τις 6 π.μ – Η κηδεία σε απευθείας μετάδοση στο ERTNEWS

Η Καμίλα, μίλησε πρώτη φορά δημόσια για την βασίλισσα Ελισάβετ: Είχε αυτά τα υπέροχα γαλάζια μάτια που όταν χαμογελούσε, φώτιζαν ολόκληρο το πρόσωπό της. Θα θυμάμαι πάντα το χαμόγελό της. Αυτό το χαμόγελο είναι αξέχαστο, είπε για την Ελισάβετ και τα σχόλια που απέσπασε ήταν ευμενή.

Συγκινητικός και ο αποχαιρετισμός του γιου της, εξόριστου από τη δημόσια βασιλική ζωή, πρίγκιπα Άντριου: Μητέρα, την αγάπη σου για τον γιο σου, τη συμπόνια σου, τη φροντίδα σου, την εμπιστοσύνη σου θα τις θυμάμαι για πάντα. Οι γνώσεις και η σοφία σου ήταν άπειρες, χωρίς όρια ή περιορισμούς. Θα μου λείψουν οι γνώσεις, οι συμβουλές και το χιούμορ σου.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος