Κηδεία Ελισάβετ: Η ΕΡΤ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ Χολ – Απόλυτη σιωπή και δέος

Array

Λίγες ώρες πριν η βασίλισσα Ελισάβετ μεταφερθεί στην τελευταία της κατοικία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσα Καντζάβελου βρέθηκε στο Ουέστμινστερ Χολ και μεταφέρει μέσα από το ρεπορτάζ της όσα βίωσε. Όπως αναφέρει τα συναισθήματα σε κατακλύζουν όταν μπαίνεις στον χώρο αυτό και υπογραμμίζει ότι «δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι τα συναισθήματα θα ήταν τόσο έντονα ενώ παρατηρώντας τον κόσμο έβλεπα ότι κυριαρχούσε η απόλυτη σιωπή».

«Τα συναισθήματα σε κατακλύζουν όταν μπαίνεις στον χώρο αυτό»

Η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναφέρει: «Για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, σιωπηλά, εκατοντάδες στέκονται όρθιοι μπροστά από το φέρετρο το οποίο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο, πάνω σε έναν επιβλητικό βάθρο, σκύβοντας το κεφάλι για να αποχαιρετίσουν την βασίλισσα Ελισάβετ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ Χολ, που είναι το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του κοινοβουλίου. Τα συναισθήματα σε κατακλύζουν όταν μπαίνεις στον χώρο αυτό.

Αψηφώντας την πολύωρη αναμονή σε μια ουρά χιλιομέτρων που ξεπερνούσε τις 20 ώρες, ηλικιωμένοι, νεότεροι και μικρά παιδιά αποτίουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, όπου στο πρόσωπο της έβλεπαν τη γυναίκα, τη μητέρα, την σύζυγο, τη γιαγιά που απέπνεε σταθερότητα και ηρεμία για χιλιάδες Βρετανούς».

Κηδεία Ελισάβετ: Η ΕΡΤ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ Χολ – Απόλυτη σιωπή και δέος
©UK Parliament/Roger Harris

«Συγκλονιστικές εικόνες»

«Οι εικόνες συγκλονιστικές! Τα δάκρυα κυλούσαν αβίαστα από τα μάτια του κόσμου καθώς άλλοι έβαζαν το χέρι στην καρδιά και κάποιοι άλλοι προσεύχονταν για την ψυχή της εκλιπούσης μονάρχη. «Μεγαλώσαμε μαζί της» ψιθυρίζουν βγαίνοντας έξω από την αίθουσα. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και η Τερέζ Κοφι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η ατμόσφαιρα ήταν απόλυτα συγκινητική. Παρέμεινα στην αίθουσα τριάντα λεπτά παρατηρώντας από την εξέδρα που ήταν στημένη ειδικά για τους δημοσιογράφους, χωρίς κάμερες και κινητά τηλέφωνα, τις αντιδράσεις των εκατοντάδων πολιτών όπου οι περισσότεροι φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα ως ένδειξη σεβασμού που με υπομονή και τεράστια θέληση έγιναν ένα κομμάτι της ιστορίας που έκλεισε με τον θάνατο της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολούθησε αλλαγή της φρουράς από τους Beefeaters, τους φύλακες του Πύργου του Λονδίνου και τους στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά λίγες ώρες. Ο κόσμος αμέσως σταμάτησε να κινείται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στη συνέχεια, πιασμένοι χέρι χέρι, άλλοι αγκαλιά, κοντοστέκονται για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα με το βλέμμα καρφωμένο στο φέρετρο».

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο Αββαείο του Oυεστμίνστερ, με την παρουσία ξένων ηγετών. Η τελευταία της κατοικία θα είναι το παρεκκλήσι μνήμης του βασιλιά Γεωργίου VI, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ.

Κηδεία Ελισάβετ: Η ΕΡΤ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ Χολ – Απόλυτη σιωπή και δέος
©UK Parliament/Roger Harris

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος