Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η πρώτη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που συμπλήρωσε 70 χρόνια στον θρόνο. Οι σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, και αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Ιούλιο. Εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία των εορτασμών, η ίδια η Bασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε μάλιστα και την επιθυμία της η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, να φέρει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς. Η είδηση, βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα.

Σε επιστολή της με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ ανέφερε ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Κάρολος και η Καμίλα να λάβουν αντίστοιχη στήριξη.

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», επεσήμανε η Ελισάβετ.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι «τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν».

Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα
(AP Photo/Jens Meyer, File)

Η κίνηση της Ελισάβετ αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αποδοχή της θέσης της Καμίλας στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Οι εφημερίδες ταμπλόιντ δεν την στοχοποιούν πλέον, όπως έκαναν επί μία δεκαετία μετά τον θάνατο το 1997 της πρώτης συζύγου του Καρόλου, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει σιωπηλά τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα
(AP Photo, Arthur Edwards, Pool, File)

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο τη Σοβιετική Ένωση διοικούσε ο Ιωσήφ Στάλιν. Την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί.

Από αυτούς ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ να ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού, στο οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».

Χθες Σάββατο ξεκίνησαν και οι εορτασμοί για την 70η επέτειο από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο. Η Βρετανίδα μονάρχης κάλεσε μέλη της τοπικής κοινότητας στην οικία της στο Σάντριγχάμ, στην ανατολική Αγγλία.

Η βασίλισσα, που εμφανίστηκε χαμογελαστή και φορώντας ένα ανοικτό μπλε φόρεμα, έκοψε μια τούρτα που είχε φτιάξει ένας κάτοικος της περιοχής, την ώρα που μια ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «Congratulations».

Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα
(Joe Giddens/Pool Photo via AP)

«Είμαι αιώνια ευγνώμων και νιώθω ταπεινή μπροστά στην αφοσίωση και την αγάπη που συνεχίζετε να μου δείχνετε», επεσήμανε στην επιστολή της προς του Βρετανούς.

Η Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει βασίλισσα της Βρετανίας όταν γεννήθηκε. Αυτό συνέβη επειδή ο θείος της, ο Εδουάρδος ο Η’ παραχώρησε τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Ελισάβετ επειδή θέλησε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουάλις Σίμπσον.

Το 2015 η Ελισάβετ ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα
EPA/NEIL HALL

Οι εορτασμοί αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν πρελούδιο μιας πιο μεγαλειώδους τελετής στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο, όταν η κυβέρνηση θα κηρύξει και επιπλέον ημέρα αργίας.

Όμως η ίδια η βασίλισσα δήλωσε ότι αυτή η επέτειος αποτέλεσε για την ίδια μια ευκαιρία να σκεφτεί.

«Είναι μία ημέρα την οποία, ακόμη και έπειτα από 70 χρόνια, θυμάμαι τόσο για τον θάνατο του πατέρα μου, του βασιλιά Γεωργίου Στ’, όσο και για την αρχή της βασιλιάς μου», έγραψε στην επιστολή της.

«Καθώς τιμούμε αυτή την επέτειο, μου προσφέρει ικανοποίηση να ανανεώσω τη υπόσχεση που έδωσα το 1947, ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας», τόνισε απευθυνόμενη στους Βρετανούς.

Βρετανία: Ο βρετανικός Τύπος χαιρετίζει τη μέλλουσα “βασίλισσα Καμίλα”

Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε πως η σύζυγος του γιου της, η Καμίλα, θα γίνει βασίλισσα όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα.

Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα – Το “δώρο” της στην Καμίλα
(Oli Scarff/Pool Photo via AP, File)

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός μακρύ δρόμου προς την αποδοχή της Καμίλας από τους Βρετανούς, οι οποίοι για χρόνια την θεωρούσαν υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η Daily Mail, η βρετανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, είχε τίτλο «Η Καμίλα ΘΑ ΓΙΝΕΙ βασίλισσα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση της βασίλισσας «βάζει τέρμα σε χρόνια εικασιών» για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

Η απόφαση της Ελισάβετ, επισημαίνει η ταμπλόιντ, αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για την ακλόνητη στήριξη της βασίλισσας στη νύφη της, αλλά απόδειξη της αγάπης της για τη γυναίκα που έφερε την ευτυχία στον μεγαλύτερο γιο της».

Η συντηρητική εφημερίδα The Sunday Express κάνει λόγο για «ένα δώρο προς τον Κάρολο με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο» της βασίλισσας.

Οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι η κίνηση της βασίλισσας βάζει τέλος «σε χρόνια αμφισβητήσεων και σύγχυσης» για τον ρόλο της Καμίλας όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.

«Ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005», επεσήμανε η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος