El País : “Η Ισπανία πίνει νερό από τη θάλασσα” – Νέες οικονομικές επενδύσεις στις μονάδες αφαλάτωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής

Array

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει την Ισπανία να επενδύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια σε μονάδες αφαλάτωσης επισημαίνει σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα El País. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη – και η πέμπτη στον κόσμο – με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής αφαλατωμένου νερού: περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, ποσότητα που θα μπορούσε δυνητικά να παρέχει νερό σε πληθυσμό 34 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία από την Ισπανική Ένωση Αφαλάτωσης και Επαναχρησιμοποίησης (AEDyR).

Μέχρι σήμερα στην Ισπανία λειτουργούν 68 μονάδες αφαλάτωσης, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων και των Βαλεαρίδων Νήσων, με δυναμικότητα μεταξύ 10.000 και 250.000 κυβικών μέτρων την ημέρα. Όμως υπάρχουν περιοχές, όπως η Μούρθια και η Καταλονία, όπου υπάρχει σημαντικό έλλειμμα νερού και όπου η ικανότητα αφαλάτωσης πρέπει να επεκταθεί.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ισπανία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, όμως η κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη ξηρασία λόγω έλλειψης βροχών, την οδηγούν τώρα σε νέες επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων μονάδων αφαλάτωσης με τις οποίες θα εγγυάται αφενός την άρδευση και αφετέρου θα προμηθεύει με νερό εκατομμύρια ανθρώπους. “Η Ισπανία στρέφεται στη θάλασσα για να ξεδιψάσει” τονίζει το άρθρο.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει έναν προϋπολογισμό 127,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αυξήσει την ικανότητα αφαλάτωσης κατά 25% στη νοτιοανατολική Ισπανία, με επεκτάσεις στις 5 από τις 11 κύριες μονάδες αφαλάτωσης της θάλασσας που διαχειρίζονται οι Αυτονομίες της Βαλένθιας, της Μούρθια και της Ανδαλουσίας.

Οι μονάδες της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων Νήσων, σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα πριν από το 2027. Ειδικά η Καταλονία, σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα των μονάδων της σε πέντε χρόνια με επένδυση 90 εκατομμυρίων.

Πολλοί από τους τουρίστες που κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία El Prat της Βαρκελώνης δεν γνωρίζουν ότι το κάνουν στο ίδιο νερό που αργότερα, ήδη πόσιμο, θα βγει από τη βρύση του ξενοδοχείου τους. Εξάγεται από έναν υπερυψωμένο σωλήνα πάνω από την άμμο 500 μέτρα στη θάλασσα, από όπου μεταφέρεται μεταξύ του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και των εμπορικών πλοίων. Στο τέλος της διαδρομής, για κάθε 100 λίτρα που εξάγονται από τη θάλασσα, 45 θα είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι το εργοστάσιο αφαλάτωσης El Prat στις εκβολές του ποταμού Llobregat, που εγγυάται την παροχή νερού σε εκατομμύρια σπίτια στη Βαρκελώνη.

Το εργοστάσιο της Καταλονίας δεν είχε ποτέ συγκεντρώσει τόσους πολλούς μήνες (συνολικά οκτώ, από τον Ιανουάριο) με τόσο υψηλή παραγωγική ικανότητα: 140 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα. Πηγές της κυβέρνησης παραδέχονται ότι χωρίς τη συμβολή της μονάδας αφαλάτωσης, η Βαρκελώνη θα είχε ήδη τεθεί σε συναγερμό ξηρασίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Κανάρια νησιά και Βαλεαρίδες

Η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης που κατασκευάστηκε στην Ισπανία ήταν στο Lanzarote το 1964. Ήταν η αρχή της ανάπτυξης της αφαλάτωσης στα Κανάρια Νησιά, η οποία αργότερα έκανε το άλμα στις Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια και στην ηπειρωτική Ισπανία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η παραγωγή αφαλατωμένου νερού στη Μαγιόρκα πενταπλασιάστηκε και στην Ίμπιζα αυξήθηκε κατά 43,19%. Και στα επόμενα πέντε χρόνια, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων θέλει να αυξήσει τη χωρητικότητά της κατά άλλα πέντε εκτάρια, εξηγεί η Joana Garau, γενική διευθύντρια Υδάτινων Πόρων. «Δεδομένης της γενικής έλλειψης νερού, η στρατηγική μας είναι να επεκτείνουμε στο μέγιστο τους υδάτινους πόρους, που προέρχονται από τους υδροφόρους ορίζοντες, προκειμένου να παρατείνουμε τη χρήση τους μέχρι το καλοκαίρι χωρίς να τους αδειάζουμε», προσθέτει η Garau.

Στη Formentera, το μικρότερο νησί των Βαλεαρίδων, το καθαρό θαλασσινό νερό αντιπροσωπεύει έως και το 80% του συνόλου που χρησιμοποιείται. Για τις παλαιότερες γενιές, που ασχολούνταν με τη γεωργία, αρκούσε ο μικρός υδροφόρος ορίζοντας στο νησί. Σήμερα, παρότι έχει λίγο περισσότερους από 12.000 κατοίκους, διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης με δυνατότητα παραγωγής 7.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το καλοκαίρι το παραδεισένιο νησί σχεδόν τριπλασιάζει τον πληθυσμό του.

“Κι έτσι η Ισπανία πίνει νερό από τη θάλασσα”, καταλήγει στο άρθρο της η El Pais.

Πηγή: Εφημερίδα El País

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος