Εκθέσεις σε 38 μουσεία ανά τον κόσμο για το «Έτος Πικάσο» – Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατό του

Array

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Επίσημη έναρξη του «Έτος Πικάσο» καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη (1973-2023). Την απόφαση αυτή έλαβαν από κοινού Ισπανία και Γαλλία με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του Πάμπλο Πικάσο.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ρέινα Σοφία της Μαδρίτης εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της διμερούς πρωτοβουλίας, παρουσία των Ισπανών βασιλιάδων Φελίπε και Λετίθιας, του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και αντίστοιχα των υπουργών Πολιτισμού Ισπανίας Μικέλ Ιθέτα και Γαλλίας Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ καθώς επίσης και του εγγονού του Πάμπλο Πικάσο, Μπερνάρ Ρουίθ-Πικάσο, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Μουσείου Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Στο «Έτος Πικάσο» θα πραγματοποιηθούν συνολικά σε επτά χώρες, 42 εκθέσεις σε 38 μουσεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όπως στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Guggenheim στη Νέα Υόρκη ή το Μουσείο Καλών Τεχνών στο Βέλγιο. Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε το αφιέρωμα ως « μια εκδήλωση παγκόσμιας σημασίας» και χαρακτήρισε την Γκερνίκα , το έργο – σύμβολο του Ανδαλουσιανού ζωγράφου το οποίο φιλοξενείται στο μουσείο Ρέινα Σοφία ως «το έργο που ξεπερνά την εποχή του συμβολίζοντας την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένας πολιτικός πίνακας που ρίχνει τόση πολλή αλήθεια για το παρελθόν μας σαν μια φωτογραφία αυτής της φρίκης, αλλά που απευθύνεται επίσης στους πολέμους του παρόντος. Και αυτό είναι το μεγαλείο του» κατέληξε ο Σάντσεθ.

Ο στόχος του εορτασμού είναι «να δικαιώσει την καλλιτεχνική κληρονομιά του Πικάσο και την εγκυρότητα του έργου του», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Μικέλ Ιθέτα. Για τον υπουργό, είναι «ένας καλλιτέχνης που ορίζει τον 20ό αιώνα, που τον αντιπροσωπεύει με όλη του τη σκληρότητα, τη βιαιότητα, το πάθος του, τις υπερβολές και τις αντιφάσεις του».

Ορισμένες πτυχές της προσωπικής ζωής του ζωγράφου ήταν πάντα αμφιλεγόμενες, και συγκεκριμένα οι βίαιες σχέσεις που είχε με τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του. Ο Ιθέτα διαβεβαίωσε ότι όλες οι εκθέσεις και τα σεμινάρια έχουν στόχο να «εκπροσωπήσουν τον Πικάσο όπως ήταν, να παρουσιάσουν τη δουλειά του χωρίς να κρύβουν ορισμένες πτυχές της ζωής του».

Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ επισήμανε πολλές φορές στην ομιλία της τη σημασία «να ξαναδιαβαστεί το έργο της ζωής του Πικάσο». Ως παράδειγμα ανέδειξε την έκθεση που θα φιλοξενήσει το Μουσείο του Μπρούκλιν με θέμα «Η σχέση του Πικάσο με τις γυναίκες». «Είναι σημαντικό το κοινό να έχει αυτή τη γνώση, να γνωρίσει καλύτερα τον ζωγράφο και επίσης το κομμάτι της βίας, δεν πρέπει να συγκαλύπτεται», επέμεινε.

Στη Γαλλία και την Ισπανία θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εκθέσεων, συγκεκριμένα στην Ισπανία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ζωγράφος προγραμματίζονται 17 εκθέσεις σε 14 πολιτιστικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Prado, το Κέντρο Τέχνης Reina Sofía, το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο ή το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα.

Η πρώτη έκθεση στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Mapfre στη Μαδρίτη στις 23 Σεπτεμβρίου. Και αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου, το Εθνικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza θα ανοίξει την πρώτη μεγάλη έκθεση «Picasso και Chanel».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος