Έκτακτο Σχέδιο Ενεργειακής Ασφάλειας προετοιμάζει η Ισπανία για το πιθανό σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ

Array

Η Ισπανία προετοιμάζει Έκτακτο Σχέδιο Ενεργειακής Ασφάλειας για το πιθανό σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ παρότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού.

Παρότι η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου καθώς δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο εντούτοις προετοιμάζεται κατά παραγγελία της Κομισιόν για το πιθανό σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ. “ Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά όπως και οι άλλοι κοινοτικοί εταίροι, σχεδιάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα με τους γείτονές μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται η Ισπανία περιστρέφεται σε τρεις άξονες: Καταρχάς πως θα προωθηθεί η πιο έξυπνη χρήση της ενέργειας για εξοικονόμηση και μεγαλύτερη απόδοσή της, πως θα αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με άλλα καύσιμα, πως θα υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση στην ηλεκτροδότηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τέλος πως θα μπορέσει να βοηθήσει τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από την ίδια.

Για την κατάρτιση του έκτακτου σχεδίου στο αρμόδιο υπουργείο έχουν ήδη συνεδριάσει οι ενώσεις ενεργειακών εταιριών, ενώσεις καταναλωτών, κοινωνικοί φορείς και περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις το ζήτημα θα έλθει στο υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το Σχέδιο Έκτακτης Ενεργειακής Ασφάλειας της χώρας.

Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποιεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού ότι δεν θα επιτρέψει να είναι οι καταναλωτές αυτοί που θα πληρώσουν τον νέο φόρο από τα υπερκέρδη τους. «Θα απαγορευτεί η επίπτωση αυτού του φόρου στην τελική τιμή, να βαρύνει τους πολίτες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, σχετικά με τον φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση και που οι επιχειρηματίες απορρίπτουν πλήρως. “Αυτός είναι παρεμβατισμός ως έχει. Ως εταιρείες είμαστε η λύση ή μέρος της λύσης, αυτό που δεν θα γίνουμε ποτέ είναι το πρόβλημα”, δήλωσε ο πρόεδρος του CEOE (Σύνδεσμος Βιομηχάνων), Antonio Garamendi.

Μαδρίτη/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος