ΕΚΤ: Μειώθηκαν χάριν της νέας τεχνολογίας οι απάτες με τραπεζικές κάρτες το 2019

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απάτης με κάρτες τραπεζών από το 2007 καταγράφηκε το 2019, με το 80% των περιστατικών να συμβαίνει μέσω διαδικτυακών πληρωμών ή πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, το 15% με μηχανάκια πληρωμών σε  καταστήματα και το 5% σε ΑΤΜ, αναφέρει η 7η Έκθεση του Ευρωσυστήματος που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκθεση, που αναλύει τις στατιστικές πληροφορίες για τις συναλλαγές πληρωμών με κάρτες και απάτες στη ζώνη του ευρώ, αποκαλύπτει ότι το 80% των «δόλιων» συναλλαγών με κάρτες το 2019, προέκυψαν από τις λεγόμενες πληρωμές με κάρτα όπου δεν χρησιμοποιούνται τα ενσωματωμένα τσιπ και τα απαραίτητα πιν, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως μέσω ηλεκτρονικών διαδικτυακών συναλλαγών αλλά συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων. Σε σύγκριση με το 2018, η αξία της απάτης με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε κατά 4,3%. Από την άλλη οι παράνομες συναλλαγές σε μηχανάκια πληρωμών και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης αντιπροσωπεύουν το 15% και το 5% αντίστοιχα της συνολικής αξίας στις απάτες με κάρτες.

Απάτες στην καθημερινότητα των πολιτών

Οι απάτες που διαπράχθηκαν με μηχανάκια πληρωμών σε καταστήματα ήταν ελαφρώς υψηλότερες, σημειώνοντας αύξηση 2,2% το 2019, ενώ οι απάτες που διαπράχθηκαν σε ΑΤΜ μειώθηκε κατά 6,1%. Η μείωση της απάτης στα ΑΤΜ οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, σε μια αξιοσημείωτη μείωση των συναλλαγών που αφορούν πλαστές κάρτες που αποκτήθηκαν εκτός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ, καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας με τα τσιπ και τα πιν στις κάρτες, έχει μειώσει περαιτέρω τις ευκαιρίες για τη διάπραξη απάτης με κάρτες που φέρουν ψεύτικη μαγνητική λωρίδα.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 65% όλων των «δόλιων» συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2019 με χρήση καρτών εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ, αφορούσαν κυρίως διασυνοριακές πληρωμές

Κώδωνας κινδύνου για τακτική ενημέρωση

Όσον αφορά το μέλλον, η εφαρμογή σε όλη την αγορά των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για ισχυρό έλεγχο ταυτότητας πελατών και κοινά και ασφαλή ανοιχτά πρότυπα επικοινωνίας βάσει της αναθεωρημένης οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την απάτη με κάρτες στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση και η προστασία της ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και των τελικών χρηστών παραμένει καίριας σημασίας, καθώς οι εγκληματίες συνεχίζουν να στοχεύουν κατόχους καρτών, ειδικά σε έναν κόσμο που βασίζεται όλο και περισσότερο σε ανέπαφες και διαδικτυακές πληρωμές μετά τον κορονοϊό πανδημία, καταλήγει η έκθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος