ertnews.gr

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο – Eυρωπαϊκή σύνοδος στη Μολδαβία

01/06 22:00
Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο – Eυρωπαϊκή σύνοδος στη Μολδαβία

EPA/GEORGI LICOVSKI

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στην Πρίστινα με τις δύο πλευρές να μην κάνουν πίσω. Η πρόεδρος του Κοσόβου, κατηγορεί το Βελιγράδι για αποσταθεροποίηση και υποστήριξη «συμμοριών» μην υποχωρώντας στο θέμα των δημάρχων, παρά τις πιέσεις της Σερβίας και της Δύσης.

Όπως δήλωσε η Βιόσα Οσμάνι πρόεδρος του Κοσόβου: «Καταλαβαίνουμε όλοι πως η πραγματική απειλή προκύπτει από την άρνηση της Σερβίας να αποδεχθεί το Κόσοβο ως κυρίαρχο κράτος».

«Αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν η πιο ισχυρή κίνηση, εκείνη που θα έλυνε το πρόβλημα θα ήταν η απόσυρση των φερόμενων ως δημάρχων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει συνεχή ενίσχυση της KFOR στην Πρίστινα.

Η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να βλάψει τις ευρωατλαντικές βλέψεις Κοσόβου και Σερβίας διαμηνύει ο Άντονι Μπλίνκεν, ενώ επιστροφή στο διάλογο ζητά η Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Στηρίζουμε τις διαδικασίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσόβου και της Σερβίας, όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή περισσότερο εμποδίζει παρά βοηθά τις προσπάθειές τους».

«Όλοι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης της κατάστασης και σπασμωδικές κινήσεις». Δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν είχαν από κοινού συνάντηση με τους δύο προέδρους στο περιθώριο της της ευρωπαϊκής συνόδου στη Μολδαβία.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version