Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο – Eυρωπαϊκή σύνοδος στη Μολδαβία

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στην Πρίστινα με τις δύο πλευρές να μην κάνουν πίσω. Η πρόεδρος του Κοσόβου, κατηγορεί το Βελιγράδι για αποσταθεροποίηση και υποστήριξη «συμμοριών» μην υποχωρώντας στο θέμα των δημάρχων, παρά τις πιέσεις της Σερβίας και της Δύσης.

Όπως δήλωσε η Βιόσα Οσμάνι πρόεδρος του Κοσόβου: «Καταλαβαίνουμε όλοι πως η πραγματική απειλή προκύπτει από την άρνηση της Σερβίας να αποδεχθεί το Κόσοβο ως κυρίαρχο κράτος».

«Αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν η πιο ισχυρή κίνηση, εκείνη που θα έλυνε το πρόβλημα θα ήταν η απόσυρση των φερόμενων ως δημάρχων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει συνεχή ενίσχυση της KFOR στην Πρίστινα.

Η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να βλάψει τις ευρωατλαντικές βλέψεις Κοσόβου και Σερβίας διαμηνύει ο Άντονι Μπλίνκεν, ενώ επιστροφή στο διάλογο ζητά η Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Στηρίζουμε τις διαδικασίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσόβου και της Σερβίας, όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή περισσότερο εμποδίζει παρά βοηθά τις προσπάθειές τους».

«Όλοι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης της κατάστασης και σπασμωδικές κινήσεις». Δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν είχαν από κοινού συνάντηση με τους δύο προέδρους στο περιθώριο της της ευρωπαϊκής συνόδου στη Μολδαβία.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος