Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Πώς αποτιμούν τα αποτελέσματα τα επιτελεία των κομμάτων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,34% με καταμετρημένο το 98,22% των ψήφων, στον α’ γύρο των εκλογών, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 45,00% των ψήφων. Ποσοστό άνω του 5% συγκεντρώνει ο έτερος υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος άφησε αιχμές για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στο εξωτερικό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματός του, ο νυν πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ενώ πρόσθεσε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και αυτής αλλά και της επόμενης ψηφοφορίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του νίκη «στον δεύτερο γύρο».

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Πώς αποτιμούν τα αποτελέσματα τα επιτελεία των κομμάτων

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Άγκυρα Πιέρρος Τζανετάκος, η Τουρκία εκπέμπει την εικόνα μίας χώρας πολωμένης με τον Ερντογάν να γράφει την δική του ιστορία με ισχυρά ερείσματα στην τουρκική κοινωνία. Μερίδα κόσμου ορκίζεται στο όνομά του αλλά υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι δεν αντέχουν άλλο το αυταρχικό καθεστώς.  

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και περιμένουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι του εξωτερικού που περίπου 56% είναι υπέρ του.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Ερντογάν στον λόγο που έβγαλε από το μπαλκόνι, το βράδυ της Κυριακής (14/5) είπε ότι «είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και από τον α’ γύρο», κάτι που φαίνεται να ειπώθηκε καθώς πολύ αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις της αγοράς για το γεγονός ότι δεν υπήρξε νίκη από τον πρώτο γύρο.

Μετά την ομιλία του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ενθουσιαστεί με τετελεσμένα» και ότι «θα κερδίσουμε τον δεύτερο γύρο». Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης αυτό φαίνεται κάπως δύσκολο καθώς υπάρχει το 5% του Ογάν, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει τη θέση του τις επόμενες μέρες, αλλά το κοινό του σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με αυτό του Ερντογάν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Γιάννης Μανδαλίδης

Αποστολή Άγκυρα: Πιέρρος Τζαννετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος