Εκλογές – Τουρκία: Το κλίμα και οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τον δεύτερο γύρο

Nεότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Σε έρευνα της εταιρείας Konda, που διεξήχθη στις 20-21 Μαΐου, ο Ερντογάν εμφανίζεται νικητής με 52,7%, έναντι 47,3% του Κιλιτσντάρογλου.

Αντίστοιχα,  δημοσκόπηση της εταιρείας Asal (19-24 Μαΐου) δείχνει νικητή τον Ερντογάν με ποσοστό 53,4% και ηττημένο τον Κιλιτσντάρογλου με 46,6%. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό του Ερντογάν είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πήρε το 2018.

Στηρίζουν Κιλιτσντάρογλου

Παρά τις διαφωνίες, η επιθυμία  για αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία, ώθησε το φιλοκουρδικό HDP και τους αριστερούς συμμάχους του να στηρίξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πρωτόκολλο προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνέχιση της πρακτικής καθαίρεσης των Κούρδων δημάρχων στην νοτιοανατολική Τουρκία, που κατηγορούνται για σχέσεις με το ΡΚΚ, και την αντικατάστασή τους από τοποτηρητές διορισμένους από το κράτος, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

«Ο Ερντογάν δεν αποτελεί για εμάς ποτέ μία επιλογή και μοναδική επιλογή είναι να απαλλαγούμε από τον ίδιο και την εξουσία που εκπροσωπεί», δήλωσε ο Περβιν Μπουλνταν συμπρόεδρος του HDP.

Οι τρεις ηγέτες πάντως επέκριναν την προεκλογική ρητορική του Κιλιτσντάρογλου που χρησιμοποιεί τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που χαρακτήρισαν απάνθρωπο, ενώ έχει ενοχλήσει και η συμφωνία του με το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Νίκης.

Σε διαδικτυακή εκπομπή ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συζήτησε με νέους, όπου απέσπασε χειροκροτήματα αλλά και ειρωνικά σχόλια. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαιρακτάρ που κατασκευάζει ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου.

«Αφήστε τον να παράγει, να δουλέψει, δεν υπάρχουν εμπόδια. Αφήστε τον να παράγει το UAV και το SİHA. Το μόνο μας πρόβλημα εδώ είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Η τελευταία φράση ενόχλησε ιδιαίτερα την οικογένεια Μπαϊρακτάρ, ενώ ο Ερντογάν αρνήθηκε για άλλη μία φορά να εμφανιστεί σε τηλεμαχία μαζί του.

«Ψεύδεσαι το βράδυ, ψεύδεσαι το πρωί, έτσι κυλά όλη η ζωή σου. Και χωρίς ντροπή μας καλείς στο τηλεοπτικό σου πρόγραμμα», τόνισε ο Ερντογάν

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε προκαλέσει τον Ερντογάν να αντικρούσει κατά πρόσωπο τις κατηγορίες πως εκείνος είναι που έχει επαφέςμε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η οικονομία εξακολουθεί να κλυδωνίζεται. Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε για ακόμα ένα μήνα σταθερά τα επιτόκια στο 8,5% σε μια προσπάθεια να κρατήσει την τουρκική λίρα σταθερή τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα έχουν στερέψει, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκαν απώλειες 25 δις δολαρίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος