Εκλογές στην Τουρκία: Σε θέση ισχύος ο Ερντογάν στο β’ γύρο – Γκρίνια στην αντιπολίτευση των «6»

«Η 28η Μαΐου θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας», διαμηνύει ο Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκινά από ευνοϊκή θέση την εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Την ίδια ώρα, αναταράξεις επικρατούν στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να αναλαμβάνει πλέον επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα.

Ο επί δύο δεκαετίες αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής συναντήθηκε με τον κυβερνητικό εταίρο του Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου πήγε απρόσμενα καλά, ενώ ο στενός του συνεργάτης Καλίν ειρωνεύεται τα εξώφυλλα των ξένων περιοδικών που προεξοφλούσαν την ήττα του προέδρου του. «Θα πάμε ακόμα καλύτερα στον δεύτερο γύρο, αρχικά να τονίσω αυτό, υπάρχει διαφορά 5 μονάδων στη μέση, υπάρχει διαφορά 2,5 εκατομμυρίων. Δεν φαίνεται πιθανό να κλείσει η ψαλίδα» είπε ο Ιμπραΐμ Καλίν. Ακόμα φάνηκε αισιόδοξος για την απόφαση του ρυθμιστή, Σινάν Ογάν.

Στην αντιπολίτευση επικρατεί γκρίνια για το αποτέλεσμα που διέψευσε δημοσκοπήσεις και προσδοκίες αλλά και για την κακή επίδοση του κόμματος της Ακσενέρ. Ο Κιλιτσντάρογλου απέλυσε τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματός του και ανέθεσε σε Ιμάμογλου και Καφταντζίογλου την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας της Συμμαχίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, επανέλαβε ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο για την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, καταδικάζοντας παραλλήλως τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Όπως ανέφερε: «Το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ένα αναθεωρητικό δόγμα που παραβιάζει τα δικαιώματα της ελληνικής κυριαρχίας και το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να εξασφαλίσω ότι θα υπερασπιστώ αυτά τα δικαιώματα, γι` αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και χτίσαμε τις συμμαχίες μας».

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα χαρακτηρίζουν παραπλανητικό και τουρκικής επινόησης τον χάρτη στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο. Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά. Επιπλέον, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, το εντυπωσιακό ποσοστό που πέτυχε ο πρόεδρος Ερντογάν παραπέμπει σε μια άνετη νίκη σε δυο εβδομάδες σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές. Ήδη από σήμερα (16/5) ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος για το δεύτερο μέρος της εντυπωσιακής του διαδρομής που προκαλεί εκνευρισμό και εσωτερικούς κλυδωνισμούς στην ετερόκλητη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μάταια προσπαθεί να διασκεδάσει την τεράστια απογοήτευση των ψηφοφόρων του που έχουν χάσει κάθε ελπίδα να ανατρέψουν το εικοσάχρονο καθεστώς του τούρκου προέδρου. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού το κόμμα Κιλιτσντάρογλου άρχισε να υποβάλλει ενστάσεις για τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές, ζητώντας εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων και παίρνει και απάντηση από το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο ότι αυτά θα εξεταστούν. Λόγω της μεγάλης απογοήτευσης στην αντιπολίτευση, φαίνεται ότι τονίζουν πολύ την πιθανότητα της νοθείας για να αποκτήσουν κάποια ψυχολογική στήριξη. Την ίδια στιγμή αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η αποχή στον β’ γύρο, κάτι που εξυπηρετεί τον Ερντογάν.

Αντιπολιτευτικές αντιδράσεις για την επιλογή των σεισμοπλήκτων να ψηφίσουν Ερντογάν.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος