Εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: Ήττα των εθνικιστών στη μουσουλμανική εθνική κοινότητα ενώ αντίθετα επικράτησαν στις σερβικές περιοχές

Array

Αρχίζει κάπως και ξεκαθαρίζει το τοπίο για το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μέχρι σήμερα το πρωί επικρατούσε σύγχυση με όλους τους υποψήφιους να πανηγυρίζουν την νίκη τους.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Αυτήν την στιγμή με βάση την ανακοίνωση πριν λίγο της Κεντρικής εφορευτικής επιτροπής το βέβαιο είναι ότι για το τριμελές συλλογικό προεδρείο της χώρας την βοσνιακή μουσουλανική εθνική κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο σοσιαλδημοκράτης ιστορικός Ντένις Μπετσίροβιτς που ήταν υποψήφιος συνασπισμού 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης και επικράτησε έναντι του εθνικιστή Μπάκιρ Ιζετμπέκοβιτς.

Βέβαιο είναι επίσης ότι τους Σέρβους θα εκπροσωπήσει η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς στενή σύμμαχος του εθνικιστή Μίλοραντ Ντόντικ. Η εκλογή του εκπροσώπου των Κροατών είναι ακόμη ανοιχτή, τα μεσάνυχτα γιόρτασε την νίκη ο μέχρι σήμερα προεδρεύων Ζέλικο Κόμσιτς τα ξημερώματα ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και φάνηκε να περνάει μπροστά η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης HDZ Μπόγιανα Κρίστο. Πριν από λίγο εμφανίστηκε να έχει και πάλι προβάδισμα ο Κόμσιτς.

Θρίλερ είχαμε και στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας όπου και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία αυτής της διοικητικής οντότητας ανακήρυξαν την νίκη τους. Πρώτη πανηγύρισε την νίκη λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πανεπιστημιακός Γιέλενα Τρίβιτς του κόμματος Δημοκρατικής Προόδου και λίγο αργότερα βγήκε ο εθνικιστής φιλορώσος πολιτικός Μίλοραντ Ντόντικ και ανακηρύχτηκε επίσης νικητής. Η Κεντρική εφορευτική επιτροπή πριν λίγη ώρα με καταμετρημένο το 82% των ψήφων ανακοίνωσε ότι ο Ντόντικ έχει προβάδισμα 30 χιλιάδων ψήφων.

Τα αποτέλεσματα των χθεσινών εκλογών στην Βοσνία έδειξαν ότι στην βοσνιακή μουσουλμανική εθνική κοινότητα έγινε η υπέρβαση και οι εθνικιστές μετά από 26 χρόνια στην εξουσία έχασαν τις εκλογές για την προεδρία. Αντίθετα στους Σέρβους οι εθνικιστές φαίνεται ότι έχουν ακόμη ερείσματα στον λαό και – αν και δύσκολα – επικράτησαν για ακόμη μία φορά στις εκλογές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος