ΕΚ: Προτεραιότητα η προστασία παιδιών και νέων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία

«Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της ώστε να προστατεύσει τα παιδιά του πολέμου στην Ουκρανία κυρίως από την εμπορία και την εκμετάλλευση», τόνισαν πριν από λίγο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η επίτροπος Ντουμπράνσκα Σούιτσα και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον.

Τόνισαν ότι τα 2,5 εκ. παιδιά που έχουν χάσει το σπίτι και την πατρίδα τους έχουν το δικαίωμα στην φροντίδα, την στέγαση, την σχολική εκπαίδευση και την υγειονομική φροντίδα με στόχο να ξεπεραστούν οι φραγμοί του εκτοπισμού και των τραυματικών εμπειριών αλλά και να αποφευχθεί η εμπορία των παιδιών καθώς έχουν αναλάβει δράση πολλές εγκληματικές ομάδες. Ανέφεραν ότι τουλάχιστον 7,7 εκ. εκ. παιδιά της Ουκρανίας δεν πάνε πλέον στο σχολείο.

Ειδικότερα η Επίτροπος Ντουμπράνσκα Σούιτσα τόνισε ότι έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα αλληλεγγύης για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για την φροντίδα των παιδιών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την άφιξη κατά τόπους κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε στις δράσεις της Eurojust, Europol και Frontex και τις ειδικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί για να αποφευχθούν τα χειρότερα όσον αφορά την κακοποίηση και την εμπορία των παιδιών. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η ίδια, 158 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στον πόλεμο με τον αριθμό αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις να είναι υψηλότερος. Διεξάγονται επίσης έρευνες για τον εντοπισμό 43 παιδιών που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία και δεν έχουν βρεθεί ακόμη στις χώρες υποδοχής, ενώ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που έχουν διαφύγει από την κόλαση του πολέμου.

Η ΕΕ από την πλευρά της με την ενεργοποίηση σχετικής πλατφόρμας καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην καταγραφή των παιδιών, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την μεταφορά, στέγαση, φιλοξενία και σχολική τους εκπαίδευση, λαμβάνει μέριμνα για τα 100.000 παιδιά μεταξύ των οποίων και ΑμΕΑ που ζούσαν σε ιδρύματα, ενώ σταδιακά δημιουργούνται ιστότοποι και γραμμές βοήθειας για την προστασία των παιδιών. «Οι γονείς των παιδιών της Ουκρανίας θα ήθελαν τα παιδιά τους να είναι ασφαλή και πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανή να το κάνουμε», κατέληξε η Επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ενεργοποίηση στις 3 Μαρτίου του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το οποίο τους παρέχει δικαιώματα προσωρινής διαμονής και πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή και η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου επεξεργάζονται σχέδιο 10 σημείων για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Θα περιλαμβάνει ενωσιακή πλατφόρμα καταγραφής και συντονισμό σε θέματα μετακίνησης, καθώς και ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποδοχή και την υποστήριξη των παιδιών σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήδη πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο, κυρίως σε γειτονικές χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, καθώς και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που προσπαθούν να διαφύγουν είναι ανήλικοι και χρήζουν ενισχυμένης προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος