ΕΚ: Να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο

Νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτεί στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας και διακρίσεων λόγω φύλου κατά γυναικών και κοριτσιών, αλλά και κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είτε εκτός σύνδεσης ή διαδικτυακά ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητά σε ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταχωρήσει τη βία με βάση το φύλο ως νέο τομέα εγκληματικότητας μαζί με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και όπλα, καθώς διαδικτυακά εγκλήματα και την τρομοκρατία.

Η οδηγία της ΕΕ με επίκεντρο τα θύματα, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ευαισθητοποίησης για το φύλο και την διασυνοριακή εκπαίδευση, υπηρεσίες υποστήριξης, μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων, μέτρα για τον τερματισμό κάθε μορφής βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ελάχιστα πρότυπα για την επιβολή του νόμου, διατάξεις για να διασφαλιστεί ότι τα περιστατικά βίας με βάση το φύλο λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των δικαιωμάτων επιμέλειας και επισκέψεων παιδιών και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει επίσης τη γυναικοκτονία ως την πιο ακραία μορφή βίας με βάση το φύλο κατά των γυναικών και των κοριτσιών και τονίζει ότι η άρνηση ασφαλούς και νόμιμης περίθαλψης για άμβλωση είναι επίσης μια μορφή βίας με βάση το φύλο. Επισημαίνει τις πολλές δυσμενείς προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της βίας με βάση το φύλο και επαναλαμβάνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την πανδημία.

Η εισηγήτρια της πρότασης Ντιάνα Ριχα από την Ισπανία τόνισε πως «το μήνυμα από το Κοινοβούλιο είναι σαφές. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο. Επομένως, ζητούμε κοινούς νομικούς ορισμούς, πρότυπα και ελάχιστες ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι καιρός να δράσουμε για να συμπεριλάβουμε τη βία με βάση το φύλο στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και να παρουσιάσουμε μια ολιστική και χωρίς αποκλεισμούς οδηγία για την καταπολέμηση για μια από τις πιο σοβαρές και επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανθρώπινη ιστορία».

Υπενθυμίζεται πως το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία κάθε εβδομάδα και το 75% των γυναικών σε επαγγελματικό περιβάλλον έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Μόλις την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιέν είπε στους ευρωβουλευτές ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα προτείνει νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που θα περιλαμβάνει πρόληψη, προστασία και αποτελεσματική δίωξη, online και offline.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος