«Είμαι Ουκρανός» δηλώνει ο Μ. Σαακασβίλι – «Μήνυμα της Μόσχας στον Ζελένσκι» η καταδίκη του

Γεωργιανό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε ποινή 4,5 ετών για παράνομη διέλευση των συνόρων, η οποία προστίθεται στην καταδίκη του 57χρονου, ερήμην το 2018 σε έξι χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και την ποινή εννέα ετών για κακή χρήση δημοσίων πόρων.

Η τρίτη από τις ποινές αφορά για παράνομη διέλευση των συνόρων της Γεωργίας αφορά την επιστροφή του κρυφά από την εξορία στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Ντίτο Σατζαγκλισβίλι.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό των ποινών, η συνολική ποινή φυλάκισης του Μιχαήλ Σαακασβίλι ορίζεται σε 12 χρόνια και έξι μήνες», δήλωσε ο δικαστής Μιχαήλ Τζιντζόλια.

«Ουκρανός υπήκοος από το 2019»

Ο Σαακασβίλι και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα κατήγγειλαν τη δίωξή του ως πολιτικά υποκινούμενη.

Κρατείται σε πολιτικό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε το 2022 μετά από απεργία πείνας 50 ημερών για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να μεταφερθεί στο Κίεβο ο Σαακασβίλι που είναι ουκρανός υπήκοος από το 2019.

Μάλιστα ο Ζελένσκι — ο οποίος διόρισε τον Σαακασβίλι ως τον κορυφαίο σύμβουλό του για την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων — κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκότωσε τον Σαακασβίλι με τα χέρια των γεωργιανών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τη Γεωργία να διασφαλίσει ότι ο Σαακασβίλι θα λάβει ιατρική περίθαλψη και ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης τον χαρακτήρισε «πολιτικό κρατούμενο», ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη μεταχείρισή του «πολιτική εκδίκηση».

«Μήνυμα της Μόσχας στον Ζελένσκι»

Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, ο Σαακασβίλι κατηγόρησε το «φιλορωσικό καθεστώς» της Γεωργίας ότι τον «τιμωρούσε κυνικά» επειδή «αρνήθηκε να παραδώσει τη Γεωργία» κατά τη διάρκεια της επιθετικότητας της Ρωσίας το 2008.

Τον Αύγουστο του 2008, η Μόσχα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γεωργία αφού η Τιφλίδα ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, οι οποίοι βομβάρδιζαν γεωργιανά χωριά.

Σε μια διεύθυνση βίντεο στο Facebook, ο Σαακασβίλι εμφανίστηκε φορώντας ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «Είμαι Ουκρανός».

Είπε ότι η ετυμηγορία της Δευτέρας ήταν «το σήμα της Μόσχας στον Ζελένσκι ότι θα μοιραστεί τη μοίρα μου αν δεν παραδώσει την Ουκρανία».

Έχει αρκετές χρόνιες ασθένειες και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται περιοδικά, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Zurab Chkhaidze, διευθυντής του νοσοκομείου Vivamed.

Ο Σαακασβίλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αναίμακτη Επανάσταση των Ρόδων το 2003 και οδήγησε το έθνος της Μαύρης Θάλασσας από το 2004-2013, πριν πάει στην εξορία, έχει κατηγορήσει τους δεσμοφύλακες για κακομεταχείριση και οι γιατροί έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του.

Η Επανάσταση των Ρόδων, που είδε δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους «ενάντια στις νοθευμένες εκλογές και την αχαλίνωτη διαφθορά», αναμόρφωσε τη Γεωργία και επέτρεψε σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η επανάσταση είχε επίσης ευρύτερο αντίκτυπο σε μετασοβιετικές χώρες όπως η Ουκρανία, όπου η Πορτοκαλί Επανάσταση τον επόμενο χρόνο οδήγησε σε αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος