Είδος προς εξαφάνιση τα κοάλα στην Αυστραλία

Η Αυστραλία συμπεριέλαβε τα κοάλα στον κατάλογο των ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της χώρας παρατηρείται δραματική μείωση του πληθυσμού τους. Τον τελευταίο καιρό ο πληθυσμός των κοάλα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις πυρκαγιές, την αποψίλωση των δασών, την ξηρασία, από ασθένειες κ.λπ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα κοάλα κινδυνεύουν να εξαφανισθούν στις πολιτείες Queensland, New South Wales και στην περιοχή της πρωτεύουσας Canberra. Στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση είχε αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των κοάλα από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την παρατηρουμένη τότε καταστροφή των φωλεών τους, με αποτέλεσμα ήδη από το 2012 τα κοάλα να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ευάλωτων ειδών ζώων.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Sussan Ley, δήλωσε ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα η διάσωση των κοάλα, εξετάζονται μέθοδοι αύξησης τόσο του πληθυσμού τους, όσο και των εκτάσεων στις οποίες ζουν. Το 2021 στην Πολιτεία New South Wales, μία έρευνα προέβλεπε ότι τα συμπαθή αυτά αρκουδάκια θα εξαφανισθούν έως το 2050, εάν δεν ληφθούν επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2019 και 2020 σκότωσαν 5.000 κοάλα και κατέστρεψαν το 24% των φωλεών τους στην πολιτεία New South Wales.

«Τα κοάλα εντός μίας δεκαετίας συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ευάλωτων ειδών και τώρα σε αυτόν των ειδών προς εξαφάνιση. Πρόκειται για δραματική επιδείνωση, εντός τόσο ολίγου χρόνου. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενη, αλλά δε θα σώσει το είδος αυτό, εάν δεν συνοδευθεί από σταθερούς νόμους και δεν θεσπίσει κίνητρα για την προστασία των φωλεών των κοάλα», αναφέρει ο ερευνητής Stuart Blanch της WWF Αυστραλίας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θα αυξηθούν οι πυρκαγιές και η ξηρασία, ενώ θα μειωθούν οι πηγές τροφής των κοάλα, δηλαδή, τα φύλλα ευκαλύπτου.

Τα κοάλα ζουν και στο νότιο τμήμα της Αυστραλίας, αλλά ο πληθυσμός τους παρουσιάζει συνολική μείωση σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πηγή: libertatea.ro

Μετάφραση: Αναστάσιος Τσιμπουκίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος