EE: Το ζήτημα των Βαρωσίων στην ατζέντα των υπ. Εξωτερικών

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, την Κεντρική Ασία και τη μετεκλογική κατάσταση στη Βενεζουέλα και υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» θα συζητηθεί το θέμα των Βαρωσίων.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με τη «λίστα επιλογών» που αφορά σε μέτρα κατά της Αγκυρας για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, «τα μέλη της ΕΕ δείχνουν ισχυρή αλληλεγγύη προς την Κύπρο και τώρα είναι η ώρα να μεταφραστεί αυτή η αλληλεγγύη σε σταθερές ενέργειες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη «μίας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, την ίδια ώρα όμως αυτό απαιτεί κοινή δέσμευση από την Τουρκία σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει προς συζήτηση το έγγραφο επιλογών για αντίδραση της Ένωσης στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, καθώς και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, αντίστοιχα, στη Λευκορωσία και στην Αιθιοπία.

Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι (Mohammed bin Abdulrahman Bin Jassim Al-Thani).

Στο περιθώριο του ΣΕΥ ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε (Ann Linde).

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος