Ένα βήμα πιο κοντά σε κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια (video)

Το επόμενο βήμα προς την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων έκανε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Το έγγραφο με τα πιθανά μέτρα αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με Αθήνα και Λευκωσία να ζητούν τη λήψη σχετικών αποφάσεων εντός του Δεκεμβρίου.

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, οι Βρυξέλλες προχωρούν στη σύνταξη των πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τις παρανομίες στα Βαρώσια. Το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Συμφωνήσαμε να εκκινήσουμε μια διαδικασία μέσω της οποίας το έγγραφο με τις επιλογές θα παρουσιαστεί σύντομα στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποτυπώσει το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων.

«Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ξανά την Τουρκία ως τη μοναδική χώρα που αγνοεί επιδεικτικά όχι μόνο τις αποφάσεις για την Κύπρο αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.

«Στη διαρκή περιφρόνηση των αποφάσεων έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια. Οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν «λύση» δύο κρατών» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι έστησαν ακόμα μια προκλητική φιέστα, παρουσία μάλιστα του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απείλησε ευθέως την Κύπρο σε περίπτωση επανέναρξης του γεωτρητικού προγράμματός της.

«Μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε ξανά τις γεωτρήσεις μας από εκεί που σταματήσαμε. Όποιος θέλει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα πάρει την απάντηση. Θα την πάρει με κάθε τρόπο» είπε ο Φ. Οκτάι.

Στο ίδιο απειλητικό μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα αποκάλεσε «προκλητικό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι παράνομο το να εξοπλίζουν τα νησιά που θα έπρεπε να ήταν αποστρατικοποιημένα. Τους έχουμε ειδοποιήσει επανειλημμένως και βεβαίως όταν έλθει η στιγμή θα υπάρχουν και έμπρακτες συνέπειες» είπε ο Ομ. Τσελίκ.

Κι ενώ η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε υβριδική επίθεση με την εργαλειοποίηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο από την Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας σήμερα, όπως άλλωστε και αυτοί μας υποστήριξαν όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο. Η Ευρώπη θα πρέπει σύντομα να βρει μια απάντηση σε αυτή τη νέα υβριδική απειλή για να προστατεύσει τόσο την σταθερότητα των κοινωνιών μας, όσο και τα ανθρώπινα θύματα τέτοιων μεθοδεύσεων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε άρθρο του στη Le Figaro.

Συνομιλίες για την αμυντική συμφωνία και τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος