ΕΕ – Ιράν: Πρόσθετες κυρώσεις κατά των δραστών σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Μεγαλώνει η λίστα με τα ονόματα

Array

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 29 άτομα και τρεις οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Προχώρησαν σε αυτή την κίνηση λόγω του ρόλου τους στο θάνατο της Μάχσα Αμίνι και της βίαιης απάντησης στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν.

Οι σημερινές καταχωρήσεις περιλαμβάνουν: τα τέσσερα μέλη της ομάδας που συνέλαβε αυθαίρετα την Μάχσα Αμίνι, τους επαρχιακούς αρχηγούς των Ιρανικών Δυνάμεων Επιβολής του Νόμου (LEF) και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), καθώς και τον Ταξίαρχο Κιγιουμάρς Χειντάρι, τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Ιρανικού Στρατού, για το ρόλο τους στη βάναυση καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τον ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό φορέα Press TV υπεύθυνο για την παραγωγή και τη μετάδοση των καταναγκαστικών ομολογιών των κρατουμένων. Επιπλέον, η ΕΕ προσθέτει στη λίστα των κυρώσεων τον Βαχίντ Μοχαμάντ Νάσερ, τον επικεφαλής της ιρανικής αστυνομίας κυβερνοχώρου για την ευθύνη του να συλλαμβάνει αυθαίρετα άτομα για την έκφραση διαδικτυακής κριτικής στο ιρανικό καθεστώς. Τέλος, η ΕΕ προσθέτει ακόμη τον Υπουργό Εσωτερικών του Ιράν, Aχαμάντ Βαχίντι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις LEF, οι οποίες έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν σήμερα (14/11) συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια στα άτομα και τις οντότητες, που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Ο κατάλογος εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει πλέον συνολικά 126 φυσικά πρόσωπα και 11 οντότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Οι πολίτες στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και αυτό το δικαίωμα πρέπει να διασφαλιστεί σε όλες τις περιστάσεις.

Η ΕΕ προτρέπει το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει όσους κρατούνται και να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, προτρέπει το Ιράν να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων, να λογοδοτήσει για τους υπεύθυνους και ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι πρέπει επίσης να διερευνηθεί με ανεξάρτητο και διαφανή τρόπο και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος, πρέπει να λογοδοτήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος