ΕΕ: Να συνδυαστούν άμεσα αναμνηστικές δόσεις εμβολίων και μη φαρμακευτικά μέτρα για την Covid

Την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσο μέτρο για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για ενήλικες, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του για την αξιολόγηση της κατάστασης που αφορά στην COVID το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης πέρα από τον άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών μέτρων, αναφέρει το ECDC.

Η εορταστική περίοδος στο τέλος του έτους συνδέεται παραδοσιακά με δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις, ψώνια και ταξίδια, που θέτουν σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την εντατική μετάδοση του Delta, σημειώνει.

Moντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν την πρόσληψη εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Delta αναμένεται να είναι πολύ υψηλός τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με  την κυκλοφορία της παραλλαγής Delta (B.1.617.2) στο πλαίσιο της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίου και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων . Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Delta που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Μέχρι σήμερα, το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19. Ο συνολικός ρυθμός εβδομαδιαίας αύξησης της απορρόφησης εμβολίων στην ΕΕ/ΕΟΧ επιβραδύνεται και οφείλεται κυρίως στη διάδοση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τέσσερις χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν λιγότερο από το 50% πλήρους εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτρέπει με επιτυχία τους θανάτους, να μειώνει τις νοσηλείες και τη μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ, παρά την εμφάνιση και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία της παραλλαγής Delta, η οποία είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή, Alpha (B.1.1.7).

Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα. Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολιασμού «πρόσθετης δόσης» (για την καλύτερη προστασία των ατόμων που εμφανίζουν ανεπαρκείς ανοσολογική απόκριση στο αρχικό πρόγραμμα) και «ενισχυτικού» εμβολιασμού (για τη βελτίωση της προστασίας σε άτομα για τα οποία η ανοσία μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος).

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βρυξέλλες 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος