Ε.Ε: Παρατείνει για ένα εξάμηνο τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε χτες Δευτέρα την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, η οποία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απόφαση «παράνομη», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ε.Ε ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «αποφάσισε, κατ’ εξαίρεση, να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα μόνο κατά έξι μήνες αντί για ένα έτος, έως τις 14 Μαΐου 2024».

Η Βενεζουέλα χαρακτήρισε την απόφαση ως «αλαζονική και παράνομη» και δήλωσε ότι «αποτρέπει την Ε.Ε να συμμετάσχει στις πολιτικές διαδικασίες της Βενεζουέλας», σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Το Καράκας πιστεύει ότι η ανανέωση των κυρώσεων δείχνει «για άλλη μια φορά τη συνέχεια της πολιτικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, εφαρμόζοντας ταπεινωτικά, επιβλαβή και άδικα μέτρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Βενεζουέλα το 2017 για να διαμαρτυρηθεί «για την επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτά περιλαμβάνουν εμπάργκο σε όπλα και εξοπλισμό επιβολής του νόμου, καθώς και απαγόρευση βίζας για 54 πολίτες και δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την παρουσία διεθνών παρατηρητών κατά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτή η συμφωνία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις, ιδίως τις κυρώσεις πετρελαίου, για 6 μήνες.

Στη δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία «αντιπροσωπεύει ένα θετικό και απαραίτητο βήμα για τη συνέχιση του διαλόγου (…) για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Η απόφαση για παράταση των κυρώσεων κατά έξι μήνες αντί για ένα έτος ελήφθη «στο πλαίσιο αυτό και στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης» των περιοριστικών μέτρων, αναφέρει επίσης το κείμενο.

Πηγή : agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος