Δυσαρέσκεια για την πρόταση Μακρόν περί εγγυήσεων ασφάλειας στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος

Array

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ουκρανία προεξάρχουσα, δεν άρεσε η πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Υπήρξαν όμως  τοποθετήσεις  υποστήριξης από ορισμένους συμμάχους και ερμηνείες ότι αυτή η στάση προέκυψε μετά τη συνάντηση του Μακρόν στην Ουάσιγκτον με τον Τζόζεφ Μπάιντεν.

Τα κράτη της Βαλτικής, ωστόσο, με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενοχλήθηκαν από τη δήλωση του Παρισιού και στη συνέχεια εξέφρασαν επισήμως την αποδοκιμασία τους και εξήγησαν τη θέση τους στη Γαλλία τη Δευτέρα. 

Τα μέσα ενημέρωσης έμαθαν από διπλωματικές πηγές ότι η Πολωνία και η Σλοβακία φέρεται να συμμετείχαν στην κριτική, αλλά επισημαίνουν ότι δεν κατάφεραν να μάθουν ποιες άλλες χώρες εντάχθηκαν σε αυτό το στρατόπεδο και εάν η Τσεχική Δημοκρατία ήταν μεταξύ αυτών.

Ο Μακρόν είπε προηγουμένως ότι είχε συζητήσει τη δομή ασφαλείας για αύριο με τον Μπάιντεν και δήλωσε ότι είναι αδύνατο να οικοδομηθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη χωρίς συμφωνία με τη Ρωσία.  

Είπε επίσης ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Πούτιν σύντομα και ότι η Δύση θα πρέπει να βρει απάντηση στο αίτημα της Μόσχας για εγγύηση ασφάλειας και τις ανησυχίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, εάν το Κρεμλίνο συμφωνήσει να σταματήσει τον πόλεμο και να διαπραγματευτεί ειρηνευτική λύση.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος