Δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Τα μηνύματα της Ελλάδας, της Δύσης και του Κιέβου – Διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη

Τα μηνύματα της ελληνικές και διεθνούς διπλωματίας αλλά και Ουκρανών που πλέον ζουν στην Ελλάδα συγκεντρώνονται στο βίντεο που ακολουθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον πρώτο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους από το 1945. Η Αθήνα τιμά τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών, επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στην στήριξη του δοκιμαζομένου λαού και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτηρίζει τον πόλεμο ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης και ο Γερμανός Καγκελάριος θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Την ίδια ώρα, Ουκρανή που ζει πλέον στην Ελλάδα δηλώνει ότι της λείπει η πατρίδα της και εξομολογείται ότι ο άνδρας της πέθανε στην Πολωνία ως πρόσφυγας κι εκείνη ακόμη δεν προσκύνησε στον τάφο του. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών και η ελληνική, αντηχούν διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Νέοι βομβαρδισμοί στη Οδησσό σηματοδοτούν τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται στην Οδησσό και όπως δήλωσε: «Είναι μία στιγμή συγκίνησης, μπαίνουμε σε μία εμπόλεμη χώρα».

Την ώρα που το Κίεβο προσθέτει άλλους έξι νεκρούς από διάφορες περιοχές της χώρας στη μακρά λίστα των θυμάτων, ο πρόεδρος Ζελένσκι στέλνει μήνυμα νίκης από το αεροδρόμιο Χοστομέλ υποδεχόμενος την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Βελγίου και Καναδά.

Υπ. Εξωτερικών: Η συμπαράστασή μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι συνεχής και ειλικρινής

«Το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο.Είμαστε δε, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια το Δίκαιο της Θάλασσας θα αποτελέσει κοινό τόπο», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με ειδικές αναφορές και στον ελληνισμό της Μαριούπολης, που μετρά θύματα και καταστροφές.

«Ο αναθεωρητισμός είναι μια πραγματική απειλή υπογραμμίζει από το Ηράκλειο ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Πεζικού. «Πρέπεινα αντιληφθούμε όλοι τι μεγάλη απειλή, τι υπαρκτή απειλή συνιστά ο αναθεωρητισμός για τον 21ο αιώνα. Πως ισχυρά κράτη προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε γειτονικά τους κράτη πέρα από το Διεθνές Δίκαιο» επεσήμανε.

« Υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί επιτέλους και να καταλάβει επιτέλους σε ποιον κόσμο ζούμε, που η ομπρέλα προστασία της Αμερικής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όπου οι εχθροί της Ευρώπης και οι απειλές πολλαπλασιάζονται, επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Δημήτρης Καιρίδης.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων σπρώχνουν τη χώρα στο “σφαγείο” των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Β. Ζελένσκι: Στην Ιστορία του μέλλοντος η λέξη «Ουκρανία θα συνοδεύεται πάντα από τη λέξη «ανεξάρτητη»

«Πολεμάμε γι’ αυτό ήδη επί 730 μέρες της ζωής μας. Και θα νικήσουμε στην καλύτερη μέρα της ζωής μας. Ευχαριστώ όλους τους μαχητές μας! Ευχαριστώ το λαό μας!», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του και την πρόεδρο της Κομισιόν.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί. Με περισσότερη οικονομική βοήθεια, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τους στρατιώτες σας, περισσότερα συστήματα αεράμυνας και περισσότερες επενδύσεις στις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης και της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η μάχη σας είναι και δική μας μάχη», είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «αυτό το μέρος είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Μόσχας».

Στο σημείο όπου προσγειώθηκαν οι δυνάμεις του Πούτιν, τις πρώτες ώρες του πολέμου, στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, λίγο έξω από το Κίεβο, βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ με την Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «Ο στόχος ήταν το αεροδρόμιο Αντόνοφ να  γίνει το στρατηγείο έτσι ώστε να εισβάλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Όμως δεν τα κατάφεραν».

Συγκινημένοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα


Η Βικτώρια, πήρε τα δυο μικρότερα παιδιά της και ήρθε στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγος της με τον μεγαλύτερο γιο τους έμειναν πίσω.

Η οικογένεια της Γιούλας,  πρόσφυγες πια, εγκαταστάθηκαν στις Σέρρες, περιμένοντας την ημέρα της επιστροφής.

Η Μαρίνα που ήρθε στην Ελλάδα με τον γιο της η Ελλάδα είναι μια χώρα που ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή

Ένα παραδοσιακό ουκρανικό τραγούδι από τα στόματα των προσφύγων ίσως να φτάνει πιο μακριά από τον ήχο των όπλων.

Διαδηλωτές και στο Σύνταγμα – Κοπριά κατά Ρώσου πρέσβη στη Βαρσοβία

Κρατώντας δυο σημαίες της Ουκρανίας μήκους 20 μέτρων η κάθε μια  Ουκρανοί Έλληνες αλλά και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος. Στην πλατεία Συντάγματος έχει στηθεί μια γιγαντοοθόνη στην οποία προβλήθηκαν δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, ενώ προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από τον πόλεμο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο και την Κολωνία κρατώντας γαλαζοκίτρινες ουκρανικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Υπερασπισθείτε την Ουκρανία» και «Εξοπλίστε την Ουκρανία Τώρα».

Η Πύλη του Βανδεμβούργου θα φωτισθεί απόψε με τα χρώματα της Ουκρανίας, το γαλάζιο και το κίτρινο. Στην Κολωνία κυριάρχησε το σύνθημα «Μαζί για την Ουκρανία και την δημοκρατία».

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Γαλλία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, Στο Παρίσι, την Λιλ, την Ρουέν, την Νίκαια, την Τουλούζη, το Μπορντό, το Στρασβούργο, Γάλλοι και Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν κρατώντας ουκρανικές σημαίες για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους.

«Πούτιν δολοφόνε!» και «Η Ρωσία έξω από την Ουκρανία!», φώναξαν οι διαδηλωτές στην κατά τα άλλα σιωπηλή και επιβλητική τους πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας στην Βαστίλη.

«Ο Πούτιν δεν θα νικήσει, η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε στην συγκέντρωση της Λιλ η δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί καλώντας την Γαλλία «να αυξήσει σημαντικά την βοήθειά της προς την Ουκρανία»

Διαδηλωτές έριξαν κοπριά έξω από την κατοικία του ρώσου πρεσβευτή στην Πολωνία, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία κρατώντας ουκρανικές και πολωνικές σημαίες φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ρώσοι να καείτε στην κόλαση».

Στην Βρετανία, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ και βάδισαν μέχρι στην πλατεία Τραφάλγκαρ μέσα σε μία θάλασσα από ουκρανικές σημαίες.

Στο Δουβλίνο, χιλιάδες συμμετείχαν στην διαδήλωση που οργάνωσε η ουκρανική κοινότητα της Ιρλανδίας, που έχει υποδεχθεί 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Στην Βέρνη, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν από την Ελβετία, ουδέτερη χώρα που αρνείται την εξαγωγή όπλων προς την Ουκρανία, να βοηθήσει περισσότερο την εμπόλεμη χώρα.

Στην Σουηδία, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Στοκχόλμη με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ρωσία από την Ουκρανία».

Διαδήλωση οργανώθηκε επίσης στο Βελιγράδι όπου εκατοντάδες Σέρβοι και ρώσοι πολίτες που επέλεξαν την εξορία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμμετείχαν σε συγκέντρωση που οργανώθηκε από την ουκρανική πρεσβεία.

Στην Ιταλία, εκατοντάδες συμμετείχαν στο Μιλάνο σε διαδήλωση με τίτλο «Νίκη για την Ειρήνη» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία φιλο-ουκρανικών οργανώσεων. Συγκέντρωση οργανώθηκε και στο κέντρο της Μαδρίτης.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Άντζυ Κούκη, Βασίλης Αναστασιάδης, Λήδα Παπαδοπούλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κατερίνα Φάκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος