Δυο πολύ ισχυροί σεισμοί, 7,2 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά λίγων δευτερολέπτων έπληξαν τη Βενεζουέλα το βράδυ της Τετάρτης, προκαλώντας την κατάρρευση κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, σε πολλές περιοχές στο Καράκας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δήμαρχος του Τσακάο δήλωσε ότι υπάρχουν νεκροί εξαιτίας των σεισμών χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Σύμφωνα με το USGS, η πρώτη δόνηση, εντάσεως 7,2 βαθμών, καταγράφτηκε στη 01:04 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 21,9 χιλιομέτρων, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά από το Καράκας. Η δεύτερη, 7,5 βαθμών, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, καταγράφτηκε 39 δευτερόλεπτα αργότερα, 45 χιλιόμετρα από εκεί.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο κόσμος έσπευσε να βγει από κτήρια, ενώ ρωγμές προκλήθηκαν σε τοίχους πολλών διαμερισμάτων.
Ο σεισμός, ο οποίος ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, έγινε αισθητός και στην Κολομβία.
Σύμφωνα με τη μονάδα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών της χώρας αυτής, «δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι στις κολομβιανές ακτές στην Καραϊβική».
A powerful 7.1-magnitude earthquake has struck Caracas, Venezuela.
— Weather Monitor (@WeatherMonitors) June 24, 2026
The strong tremor caused building facades to collapse and damaged multiple structures across the capital. pic.twitter.com/IdjrspkIEj
Κτήρια έχουν καταρρεύσει στο Καράκας μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Βενεζουέλας που μεταδόθηκαν από κρατική τηλεόραση.
Όπως αναφέρθηκε, οι ζημιές στην πρωτεύουσα είναι σημαντικές.
Στο Καράκας, φωτοειδησεογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν προσπάθειες έρευνας και διάσωσης να αρχίζουν να οργανώνονται γύρω από κτήρια που είχαν καταρρεύσει. Διασώστες έβγαζαν ανθρώπους από τα συντρίμμια πάνω σε φορεία, άλλοι τους μετέφεραν σε ασθενοφόρα.
Ανταποκρίτρια του AFP είδε πολυκατοικία 22 ορόφων να έχει καταρρεύσει, να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, στη συνοικία Αλταμίρα.
Λίγη λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται πλέον απειλή.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο επιβεβαίωσε πως έχουν καταρρεύσει κτίρια στην πρωτεύουσα και πρόσθεσε πως έδωσε εντολή να διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
«Ορισμένες δομές έχουν υποστεί ζημιές και θέλουμε να αποφύγουμε κάθε ατύχημα συνδεόμενο με το αέριο», εξήγησε μέσω X.
«Άπειρη αγκαλιά» από την Μαρία Κορίνα Ματσάδο προς τους πληγέντες του σεισμού
Μήνυμα συμπαράστασης προς τον λαό της Βενεζουέλας απηύθυνε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η Ματσάδο εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους πολίτες, γράφοντας ότι «η καρδιά της, μια απέραντη αγκαλιά και οι προσευχές της είναι με κάθε βενεζουελάνικο σπίτι σε αυτές τις ώρες αγωνίας».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για «δύναμη, ψυχραιμία και αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στη δύσκολη αυτή συγκυρία, εκφράζοντας την ευχή «ο Θεός να προστατεύει κάθε Βενεζουελάνο, τις οικογένειες και τα σπίτια τους».
Πηγές: Reuters, Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος