Δυνατότητα προσωρινής πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια, προτείνει ο Ιταλός Υπ. Οικολογικής Μετάβασης

Aνταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Την δυνατότητα προσωρινής πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας προτείνει ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Ο Τσινγκολάνι τεκμηριώνει την σκέψη του τονίζοντας πως “θα ήταν καλό για μερικούς μήνες, τουλάχιστον, να επιτρέψουμε στις εταιρείες να προχωρήσουν και να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ κατανοούμε το νομικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις” ενώ ο ίδιος τονίζει πως θέλει “μια γρήγορη και πολύ σαφή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” επί του θέματος.

Πράγματι, όπως τόνισε στην χθεσινή του συνέντευξη σε Ιταλικό κανάλι ο Ρώσος ΥπΕξ Λαβρόφ, ο μηχανισμός πληρωμής που προβλέπεται από τη Ρωσία για την εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας από Ευρωπαϊκές εταιρείες προβλέπει ως ολοκληρωμένη την πληρωμή του φυσικού αερίου μόνο σε περίπτωση κατάθεσης σε ρούβλια. Αυτό, ενώ μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως μια τέτοια πληρωμή θα παραβίαζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανησυχία του Υπ. Τσινγκολάνι, ο οποίος εκφράζει στην δημοσιογράφο Hannah Roberts τον προβληματισμό των εταιρειών ενέργειας που από τη μία “δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να πληρώσουν και μετά να κατηγορηθούν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να ρισκάρουν… να μην πληρώσουν σε ρούβλια” και παραδέχτηκε πως “όπως και να το πράξει κανείς, υπάρχει πρόβλημα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος