Δραματική μείωση των παγετώνων στην Ελβετία – Χάθηκε το 6% του συνολικού όγκου

Για πρώτη φορά στην Ελβετία οι παγετώνες λιώνουν τόσο γρήγορα μέσα σε έναν χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστικοί παράγοντες, ο φετινός ξηρός χειμώνας και το έντονο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού. Το πάχος του χιονιού στις Άλπεις δεν ήταν ποτέ τόσο μικρό σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον.

Επιμέλεια Φοίβη Πετροπούλου

“Ήταν πραγματικά σοκαριστικό και περίεργο αυτό που είδαμε, το πόσο έχουν λιώσει οι πάγοι. Ξέραμε ότι θα συμβεί, αλλά όχι ακόμα, κάποια στιγμή στο μέλλον.” επισημαίνει ο Ματίας Χους , Διευθυντής του Ελβετικού Δικτύου Δεδομένων Παγετώνων.

Θύμα της κλιματικής αλλαγής και οι πάγοι στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας η φυλή των Ινουίτ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η καθημερινότητα τους έχει αλλάξει δραματικά. Όπως παραδέχονται η μείωση του θαλάσσιου πάγου έχει τεράστια επίπτωση στην ψυχική τους υγεία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που ευθύνεται και για τη δραματική μείωση του πληθυσμού των πτηνών, κατά 49% παγκοσμίως. Ενα στα οκτώ είδη πτηνών να απειλείται με εξαφάνιση.

Χαρακτηριστικά στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους στα δάση έχει μειωθεί κατά 3%, κατά 57% σε αγροτικές εκτάσεις, κατά 10% σε ορεινές περιοχές ενώ ο πληθυσμός των εντομοφάγων πτηνών έχει συρρικνωθεί κατά 13%Τα πουλιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι ο αετός- άρπυια που συναντάται στη Νότιο Αμερική, το αρπακτικό πουλί γραμματέας που ζει στην Αφρική, ο φλωρικάνος και ο κίτρινος παπαγάλος που ζει στην κεντρική Αμερική.

Δείτε επίσης στο ένθετο των Διεθνών Ειδήσεων:

Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες εδώ και δεκαετίες έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο “Ίαν”, κατηγορίας 4 χτύπησε τη Φλόριντα, πλημμυρίζοντας την ακτογραμμή, καταστρέφοντας υποδομές, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια ανθρώπους.

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε και τέταρτη διαρροή στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια κοντά στα σημεία των διαρροών, επισημαίνοντας όμως ότι ρωσικά πλοία πλέουν συχνά στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της προσάρτησης των 4 ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιδόθηκε σε τηλεφωνικό μαραθώνιο με ξένους ηγέτες. Μεταξύ άλλων μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα επικοινωνήσει σήμερα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σκιά των δημοψηφισμάτων παρωδία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί εξέδρασε τη λύπη του για το θλιβερό αυτό γεγονός, προειδοποίησε όμως ότι το “χάος” δεν θα γίνει αποδεκτό.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας. 12 οχήματα που κινούνταν πάνω στην γέφυρα έπεσαν μέσα στον ποταμό Κουρουσά, και οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε σταθμό τρένων στο Μπουένος Άιρες. Ένας άνδρας μπροστά στα έντρομα μάτια των παρευρισκομένων έπεσε στις γραμμές λίγα δευτερόλεπτα πριν την άφιξη του συρμού.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «ασφαλείς αμβλώσεις», χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Λατινική Αμερική συμμετείχαν σε πορείες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων. Σε χώρες όπως το Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, η άμβλωση παραμένει παράνομη, ενώ στη Χιλή και τη Βραζιλία επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη μητέρα ή δυσμορφιών του εμβρύου.

Παρουσίαση Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος