Διπλή πρωτιά για Ισπανία – Πρωτοστατεί στον πλήρη εμβολιασμό και στην μετάλλαξη Δέλτα

Ισπανία – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

«Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις», υποστηρίζει η υφυπουργός Υγείας Σύλβια Καλθόν, καθώς το 57,5% του ισπανικού πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις και αριθμεί σε 27.262.062 άτομα. Επίσης το 67,8% του πληθυσμού (32.169.472 άτομα) έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Η υφυπουργός Υγείας εκτιμά επίσης ότι : «Μόνο η Μάλτα έχει κάλυψη εμβολιασμού παρόμοια με της Ισπανίας». Και επισημαίνει ότι ο στόχος για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% ως το τέλος Αυγούστου που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι εφικτός. Ενισχυτικό της πεποίθησης αυτής είναι επίσης το γεγονός ότι η Ισπανία κατά τον μήνα Αύγουστο θα λάβει επιπλέον 3,4 εκατομμύρια δόσεις Pfizer προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοσοποίηση των νεότερων ηλικιακών ομάδων.

Διπλή πρωτιά για Ισπανία – Πρωτοστατεί στον πλήρη εμβολιασμό και στην μετάλλαξη Δέλτα

Ήδη περίπου οι μισοί νέοι ηλικίας 20-29 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενώ το 17,7% έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Μεταξύ των ατόμων άνω των 40 ετών, τα στοιχεία αυξάνονται στο 92,5% των πολιτών με την πρώτη δόση και στο 88,2% και με τις δύο δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μήνας Ιούλιος ήταν καθοριστικός για την κάθετη άνοδο κρουσμάτων που οδήγησαν σε εκτόξευση του γενικού δείκτη κρουσμάτων σε 673,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες. Ο δείκτης αυτός όμως τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει πτωτική τάση γεγονός που όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι το πέμπτο κύμα φαίνεται να υποχωρεί.

Ο μήνας Ιούλιος υπήρξε επίσης σημαντικός για την εκτόξευση της μετάλλαξης «Δέλτα» καθώς από το 5% των κρουσμάτων που ήταν αρχικά σήμερα να φθάνει το 77% των νέων κρουσμάτων κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Γι αυτό άλλωστε και οι Αυτονομίες επιταχύνουν τους εμβολιασμούς στις ηλικίες αυτές ή λαμβάνουν σειρά περιοριστικών μέτρων για τις κοινωνικές συναθροίσεις των νέων.

Για παράδειγμα η Αυτονομία της Ανδαλουσίας αποφάσισε από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Αυγούστου να επιβάλει την ένδειξη στις εισόδους των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης ή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, ή αρνητικού τεστ PCR ή αρνητικό τεστ αντιγόνων σε όλα τα μπαρ και τις ντισκοτέκ της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος