Δημοσκόπηση: Στην πρόθεση ψήφου οι Ισπανοί επιλέγουν και πάλι Σοσιαλιστές – Ενισχύεται το Λαϊκό Κόμμα από τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη

Εν μέσω πανδημίας, οι επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Αυτονομία της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου έχουν πολιτικοποιήσει έντονα ακόμα και το θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών, δημιουργώντας ένα αρκετά τεταμένο κλίμα. Η εκλογική εκστρατεία της Μαδρίτης, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών ηγετών και κυρίως του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αλλά και του Πάμπλο Κασάδο ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι παρόμοια με οποιαδήποτε εκστρατεία εθνικών εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές της Μαδρίτης οι Σοσιαλιστές είχαν κερδίσει, εντούτοις η αδυναμία τους να συμμαχήσουν με άλλα αριστερά κόμματα οδήγησε την Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο του Λαϊκού Κόμματος στην τοπική κυβέρνηση με την στήριξη των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος. Η εμπιστοσύνη όμως αυτή κλονίστηκε και η Αγιούσο προκήρυξε εκλογές για τις 4 Μαΐου. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις κερδίσει αν και πιθανότατα χωρίς αυτοδυναμία.

Η επιτυχημένη καμπάνια της Αγιούσο τον τελευταίο μήνα για την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης βοηθά και στην γενικότερη εικόνα του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο σε δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) του Απριλίου για την πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται να κερδίζει μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση του μηνός Μαρτίου.

Δημοσκόπηση: Στην πρόθεση ψήφου οι Ισπανοί επιλέγουν και πάλι Σοσιαλιστές – Ενισχύεται το Λαϊκό Κόμμα από τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη
Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται τα ποσοστά της δημοσκόπησης του CIS (Απρίλιος 2021) και στη δεύτερη στήλη τα ποσοστά που εξασφάλισαν τα κόμματα στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου 2019

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 5-14 Απριλίου με 3.823 συνεντεύξεις σε εθνικό επίπεδο με το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου αν σήμερα διενεργούνταν εκλογές, οι ισπανοί ερωτηθέντες δίνουν και πάλι την νίκη στους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ με ποσοστό 31,3% σε σχέση με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που εξασφαλίζει 20,6%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του δεύτερου αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας και την αντικατάστασή του από την υπουργό Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ.

Με βάση την δημοσκόπηση, και οι Ποδέμος εμφανίζονται κατά 1,1 μονάδες υψηλότερα (σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου 2021) κι αυτό δείχνει κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους, με αφορμή το γεγονός ότι ο Ιγκλέσιας ηγείται της εκλογικής λίστας για την τοπική κυβέρνηση. Η κίνησή του αυτή είχε στόχο να συγκρατήσει την πτωτική πορεία του κόμματος του αφενός εξαιτίας της φθοράς από την συγκυβέρνηση των Ποδέμος με τους Σοσιαλιστές στην κεντρική κυβέρνηση και αφετέρου εξαιτίας του πολυκερματισμού των αριστερών κομμάτων. Η δημοσκόπηση δίνει στους Ποδέμος ποσοστό 10,7% και την τέταρτη θέση στο σύνολο της χώρας , η τρίτη θέση όμως ανήκει και πάλι στην ακροδεξιά Βοξ η οποία εξασφαλίζει 15,4%.

Οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος εξασφαλίζουν 6,7% στο σύνολο της χώρας όμως πολλά θα εξαρτηθούν από αυτές τις τοπικές εκλογές και την “αιμορραγία” που έχει υποστεί από πολλές μετακινήσεις στελεχών του προς το Λαϊκό Κόμμα.

Όσον αφορά στην εκτίμηση των ηγετών, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έρχεται πρώτος με 4,4/10 ενώ ακολουθούν με 3,8/10 τόσο ο ηγέτης του Λαικού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο όσο και η Ινές Αριμάδας των Θιουδαδάνος. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος εκτιμάται με 3,1/10 και τελευταίος έρχεται με 2,8/10 ο επικεφαλής της Βοξ Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Η δημοσκόπηση του CIS προχωρά και σε άλλες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα στην Ισπανία. Για το 48% των ερωτηθέντων, είναι η οικονομική κρίση και για το 45,1% ο κορονοϊός. Ακολουθεί η ανεργία, η οποία ανησυχεί το 37,7% των ερωτηθέντων. Τον τελευταίο μήνα η σημασία των πολιτικών προβλημάτων έχει αυξηθεί, καθώς συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία των τοπικών εκλογών της Μαδρίτης: στην τέταρτη και πέμπτη θέση εμφανίζονται «γενικά πολιτικά προβλήματα» (17,8%) και «κακή συμπεριφορά πολιτικών» (14,6%), αντίστοιχα.

Στην δημοσκόπηση φαίνεται επίσης ότι το 67,8% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε η κυβέρνηση της Ισπανίας μαζί με τις αυτόνομες κοινότητες να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ το 16,2% θα ήθελε να είναι υπεύθυνη μόνο η κεντρική κυβέρνηση και 8,1 %, μόνο οι περιφερειακές κυβερνήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος