Δημοσκόπηση: Οι Αυστριακοί κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ

ΒΙΕΝΝΗ – Οι Αυστριακοί είναι ξεκάθαρα αντίθετοι στην πιθανή ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινής γνώμης με αφορμή την επερχόμενη Ημέρα της Ευρώπης. Ενώ η διάθεση λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε ουδέτερες χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία έχει αλλάξει υπέρ του ΝΑΤΟ, στην Αυστρία, οι πολίτες συνεχίζουν να μιλούν ανοιχτά ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική ευθυγράμμιση.

Μόνο το 14% των Αυστριακών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και το 75% αρνείται σαφώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκόπησης και Ανάλυσης Δεδομένων (IFDD). Επίσης, οι Αυστριακοί είναι ως επί το πλείστον επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το 46% των πολιτών την ψήφισε κατά και το 38% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε την ένταξη του Κιέβου.

Όταν ρωτήθηκε εάν η ουδετερότητα προστατεύει ακόμα και σήμερα την Αυστρία, το 52% των Αυστριακών απάντησε καταφατικά. Την ίδια στιγμή, το 83% των Αυστριακών επιθυμεί μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των μελών της Ένωσης στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

“Αυτή η στάση τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, εξήγησε ο διευθυντής του IFDD Christoph Hazelmeyer. Ωστόσο, οι Αυστριακοί δεν θέλουν να δουν τη χώρα τους σε μια πιθανή ευρωπαϊκή αμυντική συμμαχία. Μόνο το 37% των πολιτών θα καλωσόριζε την ένταξη της Αυστρίας σε μια τέτοια συμμαχία. Ταυτόχρονα, οι Αυστριακοί έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες από την ΕΕ στους τομείς της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Έτσι, το 44% των Αυστριακών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ΕΕ και το 24% είναι εντελώς δυσαρεστημένοι. Παρόλα αυτά, το 50% είναι της άποψης ότι η Αυστρία θα ήταν σε χειρότερη θέση αν δεν ήταν στην ΕΕ. Οι μισοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την αρχή της ψήφου στην ΕΕ και θα καταργούσαν το δικαίωμα αρνησικυρίας.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 06.05.2022. 10:54

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος