Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης: Προειδοποίηση για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης σε Βενεζουέλα και Αϊτή αν δεν βρεθούν πόροι

Array

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις στην Αϊτή και τη Βενεζουέλα που έχουν υποβάλει εκατομμύρια ανθρώπους σε πείνα, βία και ασθένειες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν φέτος εάν δεν αποδεσμευτούν περισσότερα κονδύλια βοήθειας.

Τη δραματική αυτή προειδοποίηση έκανε χθες Τρίτη η ομάδα βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) δια του περιφερειακού αντιπροέδρου,  Julio Rank Wright.

Η Αϊτή κατατάχθηκε στην 9η θέση στη λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης του IRC για το 2023, κάτω από το Νότιο Σουδάν και την Μπουρκίνα Φάσο και μία βαθμίδα πάνω από την Ουκρανία.

Το IRC εκτίμησε ότι τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια Αϊτινοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και ότι περίπου το 40% των πολιτών της χώρας αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα.

Συμμορίες έχουν γίνει de facto αρχές σε περιοχές της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moise το 2021.

Η βία έχει εκτοπίσει περισσότερους από 155.000 Αϊτινούς μόνο εντός της χώρας, ανέφερε το IRC, ενώ οι μολύνσεις από χολέρα έχουν επανεμφανιστεί, με περισσότερα από 22.000 ύποπτα κρούσματα να καταγράφονται τον Ιανουάριο.

Το IRC είπε ότι αναπτύσσει ένα σχέδιο αντίδρασης με τοπικούς εταίρους για την καταπολέμηση της χολέρας, την παροχή υπηρεσιών υγείας και την υποστήριξη των επιζώντων της βίας λόγω φύλου.

Εν τω μεταξύ, στη Βενεζουέλα, το IRC είπε ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι υπερφορτωμένες και τα φάρμακα είναι απρόσιτα σε περίπου 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους μετά από χρόνια υψηλού πληθωρισμού και πολιτικών κρίσεων.

Υπολογίζεται ότι 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια.

Το IRC είπε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή έχει εκτοπίσει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Κεντρική Αμερική, επιδεινώνοντας τη φτώχεια και την πείνα.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης ανησυχία για το Μεξικό, το οποίο έχει λάβει σχεδόν 250.000 αιτήσεις ασύλου τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζει να υποστηρίζει τους μετανάστες που εκδιώχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Μεξικό είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αναφέρθηκε από το IRC την Τρίτη χωρίς σχέδιο ανθρωπιστικής αντίδρασης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ, καθιστώντας δύσκολη τη δράση και τον συντονισμό για την παροχή βοήθειας.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος