Διεθνής διάσκεψη για την ξεχασμένη σήμερα κρίση των Σύριων προσφύγων

Σύνοψη
  • Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από το 2011 ως προς την πολιτική σταθερότητα της Συρίας.
  • Τεράστια η πολιτική και κοινωνική πίεση από τα εκατομμύρια Σύριων προσφύγων και εκτοπισμένων μέσα ή έξω από τη χώρα.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τη Συρία με σκοπό να επανέλθει η δραματική κατάσταση της αραβικής χώρας στην παγκόσμια ατζέντα, καθώς αυξάνεται το οικονομικό και κοινωνικό βάρος στις γειτονικές χώρες που έχουν δεχτεί τεράστιο όγκο Σύριων προσφύγων.

Σε μια περίοδο όπου το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο προς τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η Συρία έχει μετατραπεί σε μια ξεχασμένη κρίση. Όμως, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, κυρίως στον Λίβανο και την Τουρκία, και εκατομμύρια άλλοι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψουν στις εστίες τους, δεδομένου ότι η πολιτική σταθερότητα δεν είναι μεγαλύτερη από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Διεθνής διάσκεψη για την ξεχασμένη σήμερα κρίση των Σύριων προσφύγων
Φώτο Αρχείου – Προσφυγικός καταυλισμός στην Τουρκία (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Η υποστήριξη προς τους πρόσφυγες συνεχώς μειώνεται, καθώς οργανισμοί όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης προχωρούν σε περικοπές της βοήθειας. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες φιλοξενίας των προσφύγων σε άλλες χώρες, ιδίως στον Λίβανο, όπου η οικονομική κατάσταση είναι πολύ άσχημη και οι εκκλήσεις για επιστροφή των Σύριων στην πατρίδα τους είναι από τα λίγα ζητήματα που διαπιστώνεται ομοθυμία μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων της χώρας.

Στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 27 Μαΐου με θέμα την «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής» θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των γειτονικών κρατών της Συρίας και τρίτων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών της Συρίας.

Προπαρασκευαστικά ως προς τις εργασίες της συνάντησης, είχε προηγηθεί μία Ημέρα Διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες, με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων Σύριων από όλες τις περιοχές της Συρίας, τις γειτονικές χώρες και τη διασπορά, οι οποίοι διατύπωσαν συγκεκριμένες συστάσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι να κινητοποιήσει ζωτικής σημασίας οικονομική υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιο πιεστικές ανάγκες των Σύριων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους έχουν υποδεχτεί, αλλά και να ανανεώσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια πολιτική λύση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο για την επιτυχή κατάληξη της διάσκεψης. Η Ρωσία, ο κυριότερος υποστηρικτής του Άσαντ, δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η τρέχουσα παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και η πτώση της έντασης της σύγκρουσης στη Συρία, την κρατούν μακριά από τα ραντάρ της διεθνούς επικαιρότητας.

Διεθνής διάσκεψη για την ξεχασμένη σήμερα κρίση των Σύριων προσφύγων
Φώτο Αρχείου – Εκατομμύρια εκτοπισμένοι και στο εσωτερικό της χώρας (AP Photo, File)

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή από το 2011, παρέχοντας πόρους αξίας άνω των 33 δισ. ευρώ, όμως σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση για ενίσχυση της υποστήριξης των προσφύγων, καθώς λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, όπου διαφαίνεται αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων, η μετανάστευση αποτελεί ένα κεντρικό διχαστικό ζήτημα μεταξύ των κρατών-μελών.

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Κύπρος είναι πιο ανοιχτές στο να έχουν κάποιο είδος διαλόγου με τον Άσαντ ώστε να συζητήσουν πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των οικειοθελών επιστροφών προσφύγων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, άλλοι, όπως η Γαλλία, παρότι αναγνωρίζει την πίεση που ασκούν οι πρόσφυγες στον Λίβανο και φοβάται μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, παραμένει ακλόνητη ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση με το καθεστώς Άσαντ, μέχρι να εκπληρωθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Από την πλευρά τους, τα αραβικά κράτη του Κόλπου, που κάποτε συνεισέφεραν γενναιόδωρα, σήμερα επίσης φαίνονται αδιάφορα, παρέχοντας ελάχιστες δεσμεύσεις για συνέχιση της βοήθειας, που ούτως ή άλλως έχει περικοπεί δραστικά.  

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος