Διεθνές σχέδιο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της πυρηνικής σύντηξης παρουσίασε ο Τζον Κέρρυ

O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι παρουσίασε χθες Τρίτη στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι ένα σχέδιο διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της πυρηνικής σύντηξης, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία αυτή, ελεύθερη από εκπομπές, θα μπορούσε να γίνει ζωτικό εργαλείο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι οι 35 χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο θα ασχοληθούν με θέματα έρευνας και ανάπτυξης, την εφοδιαστική αλυσίδα, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την ασφάλεια της διαδικασίας.

“Η πυρηνική σύντηξη έχει τη δυναμική να φέρει επανάσταση στον κόσμο μας” τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διεθνές σχέδιο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της πυρηνικής σύντηξης παρουσίασε ο Τζον Κέρρυ
Διάταξη μαγνητών για τη δημιουργία συνθηκών πυρηνικής σύντηξης (AP Photo/Steven Senne)

Η σύντηξη συντελείται στον πυρήνα του Ήλιου και των άλλων άστρων, όπου ελαφρύτερα άτομα σε συνθήκες τεράστιας θερμότητας και πίεσης συνενώνονται σε βαρύτερα άτομα, εκλύοντας κολοσσιαίες ποσότητες ενέργειας.  

Στον πλανήτη μας, η διαδικασία αυτή μπορεί να αναπαραχθεί με τη χρήση ισχυρών μαγνητών ή λέιζερ, παράγοντας ουσιαστικά απεριόριστες ποσότητες ενέργειας χωρίς τα δυσεπίλυτα προβλήματα της σχάσης των πυρήνων, όπως ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος και τα ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας.

Ωστόσο υπάρχουν ανυπέρβλητα ακόμη προβλήματα για την εμπορική χρήση της ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μόνο στιγμιαία έχουν καταφέρει σε πειράματα σύντηξης να παραγάγουν περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που απαιτείται για την πραγματοποίησή τους.

Επίσης όμως θα πρέπει να υπάρξει και ένας λεπτομερής σχεδιασμός και προγραμματισμός για την κατασκευή και λειτουργία νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς αντιδραστήρες.

Ήδη οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση και ενεργειακή εκμετάλλευση της πυρηνικής σύντηξης, ενώ και άλλες χώρες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.     

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος