Διεθνείς αντιδράσεις για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Σύνοψη
  • Επικροτεί ο Αραβικός Σύνδεσμος, αποστασιοποιημένες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Οργή στο Ισραήλ, απορρίπτουν οι ΗΠΑ, επιφυλακτική η Κίνα.

Αυξάνεται ακόμη περισσότερο η παγκόσμια πίεση προς το Ισραήλ λόγω του τραγικού απολογισμού των απωλειών στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, με την απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τα υπόλοιπη Ευρώπη. Τη γραμμή αυτή φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Σλοβενία, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της για την πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι σύντομα θα συμμετάσχει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.  

Διεθνείς αντιδράσεις για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Mohammed Ballas)

Σε πρακτικό επίπεδο, η κίνηση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο είτε στα ερείπια της Γάζας είτε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή διανύει πολύ δύσκολες στιγμές ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, όπου αγωνίζεται καθημερινά να μην αφήσει απλήρωτους του υπαλλήλους της. Όμως έρχεται να επιδεινώσει ένα βαρύ κλίμα για το Τελ Αβίβ διεθνώς, δεδομένων των κατηγοριών για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και ενός πιθανού εντάλματος σύλληψης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς και των αντιδράσεων και των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που εξελίσσονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Αραβική ικανοποίηση

Εκτός από τις προφανείς ευχαριστίες που ήλθαν από την πλευρά της Χαμάς και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, και ο Αραβικός Σύνδεσμος, αποτελούμενος από 22 αραβικά κράτη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Μαΐου.

Ο πρόεδρος Αμπάς, δήλωσε ότι αυτή η ανακοίνωση για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι μια απόφαση που συμβάλλει στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη, καθώς και στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.

Διεθνείς αντιδράσεις για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία
Φώτο Αρχείου – Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas (AP Photo/Seth Wenig)

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπουλγκέιτ, ευχαρίστησε τις τρεις χώρες για αυτό το βήμα που «τις τοποθετεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας αυτής της σύγκρουσης».

Οργή στο Ισραήλ, απόρριψη ΗΠΑ

Το Τελ Αβίβ αφού χαρακτήρισε άσεμνη την κίνηση των τριών κρατών, προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών του από το Όσλο, τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για να τους δείξουν βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ισχυρά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης πρότειναν ακόμη και ριζοσπαστικές ενέργειες αντίδρασης, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος μίλησε για τη δημιουργία ενός οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για κάθε χώρα που αναγνωρίζει μονομερώς το παλαιστινιακό κράτος.

Διεθνείς αντιδράσεις για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία
Φώτο Αρχείου – Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich (Gil Cohen-Magen/Pool via AP)

Ο ίδιος ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιστέκεται στη λύση των δύο κρατών, χαρακτήρισε την απόφαση των τριών χωρών ως «ανταμοιβή για την τρομοκρατία» και είπε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος «θα προσπαθήσει να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έδειξαν επίσης την αντίθεσή τους και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε στο CNN ότι αν και «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι σταθερός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών, πιστεύει εντούτοις ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Αποστάσεις κρατούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη αποστασιοποιήθηκαν από το βήμα που έκαναν η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία και, παρότι υποστηρίζουν που τη λύση των δύο κρατών στην περιοχή, δίνουν αυτή τη στιγμή έμφαση στην επίτευξη εκεχειρίας και όχι στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Για τη Γαλλία, η αναγνώριση της Παλαιστίνης «δεν είναι ταμπού», αλλά πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή ώστε να είναι αποφασιστική, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, ενώ στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, απέρριψε την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους επειδή προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι στα χέρια και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Διεθνείς αντιδράσεις για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία
Φώτο Αρχείου – Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne (AP Photo/Hassan Ammar)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του είναι υπέρ της γέννησης ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως ξεκαθάρισε ότι «τα βήματα που χρησιμεύουν μόνο στη δημιουργία έντασης είναι άχρηστα».

Επιφυλακτική και η Κίνα

Εκτός Ευρώπης, η Κίνα -η οποία παρεμπιπτόντως έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος από το 1988- αντέδρασε στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Πηγές: Reuters, AFP, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος