Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες ξανά στο επίκεντρο (vid)

«Θέλουμε να ακούσουμε τις επιθυμίες, απαιτήσεις, ιδέες, προθέσεις τους φόβους και τις ελπίδες σας για το μέλλον της Ευρώπης»

«Ιστορική στιγμή» αλλά και «πρωτόγνωρη εμπειρία» χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες η έναρξη διαλόγου των πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Για τρεις ημέρες, οι πρώτοι 200 από τους συνολικά 800 επιλαχόντες πολίτες της ΕΕ, ο καθένας με διαφορετικό υπόβαθρο σε σχέση με τον τόπο καταγωγής, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και την ηλικία του, αντάλλαξαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον απόψεις για μια ευρεία γκάμα θέματών. Μεταξύ αυτών η οικονομία, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση, η εκπαίδευση, ζητήματα για τα οποία οι ίδιοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, φιλοξενούμενοι, στα έδρανα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ζωηρές συζητήσεις

Μετά την εναρκτήρια ομιλία και την ανάλυση της διαδικασίας, μοιρασμένοι σε ομάδες εργασίας, «σήκωσαν τα μανίκια» και έθεσαν επι τάπητος επι πολλές ώρες, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την καλύτερη κοινωνική προστασία για όλους τους εργαζόμενους. Έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημασία της πρόσβασης στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για όλους, τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να είναι βιώσιμη και να γίνει κοινωνικά πιο δίκαιη, ενώ δεν παρέλειψαν να σταθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Κύριο χαρακτηριστικό της διάσκεψης, ήταν η παντελής απουσία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι οι συζητήσεις και ανταλλαγές θα έπρεπε να διεξαχθούν με τις λιγότερες δυνατές επιρροές και παρεμβάσεις αλλά κυρίως μόνο μεταξύ των πολιτών, η άποψη των οποίων θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για κάθε αλλαγή που θα προταθεί να προσεγγιστεί στην ΕΕ.

Για λίγο και ο Γκάι Φερχοφστατ

Παρόν κατ εξαίρεση, και μόνο για έναν ολιγόλεπτο χαιρετισμό, για την έναρξη του φόρουμ διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Γκάι Φέρχοφστατ, ο οποίος τόνισε πως ξεκινά «ένα πρωτόγνωρο ταξίδι δημοκρατίας» που στόχο θα έχει, να μην αποτυπωθούν απλά οι απόψεις των πολιτών σε ένα «όμορφο έγγραφο», αλλά αυτές «να φτάσουν στους πολιτικούς των τριών θεσμών που καλούνται να ανταποκριθούν» στα καλέσματα των πολιτών, δημιουργώντας επιπλέον και τις προϋποθέσεις για μετουσίωση τους στην πράξη, αφού πρώτα συνεκτιμηθούν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν.

«Κανένας πολιτικός μετά το πέρας της Διάσκεψης δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις προτάσεις και παρατηρήσεις των πολιτών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φέρχοφστατ, σημειώνοντας πως «οι πολίτες προτιμούν μεν την Ευρώπη, αλλά αισθάνονται από την άλλη, ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και επιθυμίες τους».

Στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχαν πολίτες και από τα 27 κράτη μέλη καθώς και Έλληνες που επελέγησαν μέσα από μια συγκεκριμένη διαφανή διαδικασία.

Η συμμετοχή των Ελλήνων

Το μέλος της ελληνικής αποστολής πολιτών κ. Καλλιόπη Μαυρομάτη, με καταγωγή από την Κρήτη μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη καθώς τα τελευταία χρόνια, όπως εκτίμησε η ίδια, γίνονται βήματα προς τα πίσω.

«Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να πάει η Ευρώπη μπροστά ενωμένοι και να ακολουθήσει το όραμα με το οποίο ξεκίνησε» είπε. Επεσήμανε πως οι προτάσεις και ο προβληματισμός που θεώρησε η ίδια ότι πρέπει να καταθέσει στην Διάσκεψη πέραν των απόψεων της στα γενικά θέματα, ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση του προσφυγικού με τα κονδύλια που διατίθενται γιαυτό από την ΕΕ, χορηγούμενα στους τελικούς αποδέκτες.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από την διοργάνωση εμφανίστηκε και ο κ. Βάιος Παντούλος, ο οποίος, υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο Ευρώπης και μετά την πρώτη συνεδρίαση διαπίστωσα ότι όντως είναι πολλοί εκείνοι στην Ευρώπη που έχουν προβλήματα με τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη και είναι μια ωραία εμπειρία να καταλαβαίνεις και ότι και άλλες χώρες έχουν πολλά προβλήματα (…) όσο πιο πολλά ξέρουμε για τα άλλα κράτη τόσο πιο εύκολο θα μπορέσουμε να ενωθούμε καλύτερα (…)».

Επιπλέον μιλώντας στην ΕΡΤ ένας εκ των Εκπρόσωπων Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Διάσκεψη ο κ. Κυριάκος Κλωσίδης, παρομοίασε τον διάλογο των Πολιτών με ένα πλήθος παραποτάμων που συνενώνονται σε ένα μεγάλο ποτάμι ιδεών που «θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ζούμε και να αντιμετωπίσουμε το σήμερα και το αύριο». Στάθηκε παράλληλα και στην διαδικασία του διάλογου και τον στόχο που αυτός θέλει να προσεγγίσει το αμέσως επόμενο διάστημα:

Οι εργασίες των ομάδων εργασίας συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μετά το πέρας του τριήμερου διαλόγου κληρώθηκαν από τους 51 συνολικά ενδιαφερόμενους, οι 20 πρέσβεις της συνέλευσης των πολιτών που θα συμμετάσχουν με άλλους 60 στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Δεκέμβριο.

Εργώδεις προσπάθειες διαλόγου

Έως την τελική συνεδρίαση των ομάδων, οι εν λόγω 800 πολίτες θα διατυπώσουν συστάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Διάσκεψης. Οι είκοσι πολίτες που θα επιλεγούν από κάθε ομάδα των 200 ατόμων θα συζητήσουν από κοινού με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων και των συμβουλευτικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών τις προτάσεις τους. Αφού παρουσιαστούν και συζητηθούν, η ολομέλεια της διάσκεψης θα υποβάλει, σε συναινετική βάση, προτάσεις στην εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα συντάξει έκθεση σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την ολομέλεια. Τα τρία θεσμικά όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν αναλάβει στην συνέχεια την δέσμευση να εξετάσουν χωρίς καθυστέρηση τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στην εν λόγω έκθεση, εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων τους και σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ.

Βήμα Δημοκρατίας

Υπενθυμίζεται πως η Διάσκεψη και, ειδικότερα, οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών είναι μια άνευ προηγουμένου διακρατική και πολυγλωσσική άσκηση στο πλαίσιο της διαβουλευτικής δημοκρατίας, η οποία προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, οι πολίτες μπορούν επίσης να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και σε πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος